Chaotische hersengolven verslechteren geheugen na cannabisgebruik

Na het roken van cannabis gaan bepaalde hersengolven bij de mens chaotisch door elkaar lopen. Het werkgeheugen verslechtert hierdoor tijdelijk. Dat blijkt uit onderzoek van psychofarmacologen van de Universiteit Utrecht en het RIVM. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Cognitive Neuroscience.

In het werkgeheugen wordt informatie tijdelijk opgeslagen. Mensen gebruiken deze functie van de hersenen bijvoorbeeld bij het intoetsen van een telefoonnummer dat ze net hebben gehoord. Dat het werkgeheugen van de hersenen verslechtert na gebruik van cannabis, was al bekend, maar nog niet waarom. De bevindingen dragen bij aan een beter begrip van de psychologische functies en de rol van de hersenen hierbij.

Thèta-golven
Door het meten van hersengolven op de schedel van cannabisgebruikers, kwamen de onderzoekers erachter dat de zogenaamde thèta-golven van de hersenen meer door elkaar gingen lopen. De chaos in deze golven bleek samen te hangen met de afname van het werkgeheugen van de proefpersonen. De informatie in dit geheugen wordt namelijk telkens herhaald in de tijd tussen twee pieken van de thèta-golven. Door het wegvallen van duidelijke pieken na het gebruik van cannabis werkt het werkgeheugen minder goed.

Cijferrijtjes
De onderzoekers lieten vrijwilligers na het roken van een zeer sterke joint een kort rijtje cijfers onthouden, waarna hen werd gevraagd of een bepaald getal in het rijtje voorkwam. De proefpersonen hadden in hun roes tot twee keer zo lang nodig voor deze test. Dit is de eerste keer dat bij mensen is aangetoond dat thèta-golven in de pas moeten lopen voor een efficiënte werking van het werkgeheugen. De thèta-golven, die een snelheid van 4 tot 8 golven per seconde hebben, worden ook vaak gemeten tijdens lichte slaap.

Plaats een reactie