Catharina Ziekenhuis introduceert broodserveerwagen

0
1594

In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven kunnen patiënten voortaan aan bed kiezen welke broodmaaltijd ze geserveerd willen krijgen. Sinds enkele weken komt ‘s morgens en ’s middags de broodserveerwagen langs, gevuld met een vast assortiment brood, beleg en tussendoortjes.

Broodserveerwagen in Catharina Ziekenhuis

Dat betekent geen keuzelijstjes meer die een dag van tevoren ingevuld moeten worden. Patiënten kunnen à la minute zelf hun maaltijd samenstellen. De introductie van de broodserveerwagens sluit aan bij de ambitie van het ziekenhuis om de gastvrijheid te verhogen door te luisteren naar de wensen van de patiënt.

De broodserveerwagen wordt gebruikt voor het ontbijt, de lunch en voor alle drankrondes. De wagen blijft op de afdeling zodat er altijd voldoende eten is, ook buiten de reguliere eetmomenten om. Patiënten die bijvoorbeeld de hele ochtend nuchter moeten blijven voor een onderzoek, kunnen nu bij terugkomst op de afdeling het uitgestelde ontbijt zelf samenstellen.

Voedingsassistenten
Goede voeding speelt een belangrijke rol in het genezingsproces. Een patiënt die goed eet wordt sneller beter. Robert Bergwerff, manager hotel en patiëntenservice in het Catharina Ziekenhuis: “In de maatschappij is overgewicht een probleem, maar in het ziekenhuis is dat juist tegenovergesteld. Zes procent van de mensen die in het ziekenhuis komen is matig ondervoed en bijna 14 procent is ernstig ondervoed. Als zij meer willen eten, stimuleren we dat!”

Uiteraard gebeurt alles wel in overleg met de voedingsassistenten die met de broodserveerwagen aan het bed van de patiënt komen. Zij letten scherp op diëten, allergieën, vegetarisch eten of aangepast eten vanwege een religie. De voedingsassistenten hebben daar een uitvoerig trainingsprogramma voor gevolgd.

Minder afval
“Onze patiënten zijn meer dan tevreden over het ‘à la minute’ kunnen kiezen”, zegt Robert Bergwerff. “Deze service past prima binnen ons gastvrijheidconcept. Bovendien wordt veel minder eten weggegooid. ‘Vroeger’ kwam 25 procent van het eten terug in de keuken. Dat is nu afgenomen tot slechts 2 tot 3 procent.”

De broodserveerwagen rijdt op alle verpleegafdelingen en op de afdeling Dialyse, Recovery en dagbehandeling Oncologie. De assortimenten zijn aangepast aan de verschillende afdelingen. Zo zijn op de kinderafdeling meer aansprekende producten beschikbaar zoals chocopops, liga’s en meer zoet beleg.