Catharina Pijlslezing over obesitas en bewegen

Op 12 november a.s. geeft dr. Pedro Teixeira de jaarlijkse Catharina Pijlslezing aan de Faculty of Health, Medicine and Life Science van de Universiteit Maastricht. Teixeira deed baanbrekend onderzoek naar het bevorderen van lichamelijke activiteit bij de behandeling van obesitas.

De Catharina Pijls Proefschriftprijs gaat dit jaar naar Maud Graff voor haar onderzoek naar de toepassing van ergotherapie bij patiënten met een dementie thuis. De Aanmoedigingsprijs is toegekend aan Janneke van Gog voor haar etnografische studie naar psychische zorg in een psychiatrisch ziekenhuis in Sierra Leone. Dr. Teixeira, verbonden aan de Technische Universiteit van Lissabon, gaat in zijn lezing: Motivation and self-regulation for physical activity and weight control, in op de toepassing van de zogeheten Self-Determination Theory (SDT) ter bevordering van fysieke activiteit bij mensen met obesitas.

De Self-Determination Theory, een breed erkend raamwerk voor het bestuderen van menselijke motivatie en activiteit, werd eerder toegepast ter bevordering van gezond gedrag (e.g. stoppen met roken). In zijn presentatie zal Dr. Teixeira ingaan op een studie bij vrouwen met overgewicht en obesitas waarbij hij dit model heeft gebruikt.

Na afloop van de lezing zullen de Catharina Pijls proefschriftprijs en de Catharina Pijls aanmoedigingsprijs worden uitgereikt.
Maud Graff ontvangt de proefschriftprijs t.w.v. tienduizend euro, voor haar proefschrift ‘Effectiveness and efficiency of community occupational therapy for older people with dementia and their caregivers’. De proefschriftprijs wordt eenmaal per twee jaar uitgereikt aan een jonge onderzoeker op het terrein van gezondheidswetenschappen, die met zijn/haar proefschrift een substantiële bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de Gezondheidswetenschappen.

De aanmoedigingsprijs t.w.v. tweeduizend euro gaat naar Janneke van Gog voor haar scriptie ‘Talking about the kissy kresyard; an ethnographic exploration of the Sierra Leone Psychiatric Hospital’. De jaarlijkse aanmoedigingsprijs is de bekroning van een wetenschappelijke prestatie op het terrein van Gezondheidswetenschappen. Het proefschrift en de scriptie werden beoordeeld op praktische en maatschappelijke relevantie, creativiteit en vernieuwende inzichten.

De Stichting Catharina Pijls is vernoemd naar de Geleense apotheker Catharina Pijls (1901-1993). Als maatschappelijk zeer bewogen vrouw was zij ervan overtuigd dat er meer nodig was voor het oplossen van gezondheidsproblemen dan alleen artsen en medicijnen. In 1984 is de Stichting opgericht met als doelstelling het bevorderen van de gezondheidswetenschappen in de meest ruime zin.

De Catharina Pijlslezing begint om 15.45 uur in het NH Hotel, Forum 110 te Maastricht. Na afloop van de lezing vindt de prijsuitreiking plaats. De lezing en de prijsuitreiking zijn voor alle belangstellenden gratis toegankelijk.

Plaats een reactie