Castratie Congres in Amsterdam

0
614

In Nederland wordt vrijwel geen vlees meer verkocht van gecastreerde varkens, alleen nog van ongecastreerde varkens. Nederland als gidsland op het gebied van dierenwelzijn. Ook België en Duitsland volgen het Nederlandse voorbeeld langzaam maar zeker. Naar aanleiding van het Nederlandse succes vindt op woensdag 30 november en donderdag 1 december 2011 een internationaal congres over het castreren van varkens plaats. Dierenvijand nummer 1, Henk Bleker, sluit het congres af.

Varkens in Nood startte in 2008, zeer tegen de zin van supermarkten en varkenshouders, een actie om te stoppen met het castreren van biggen. De reden om te castreren, het ontstaan van berengeur bij mannelijke, ongecastreerde varkens (beren) was een historisch gegroeid misverstand. Bovendien was detectie aan de slachtlijn van karkassen met berengeur succesvol.

Kortom, alle reden om te stoppen. COOP was al in 2007 begonnen met de inkoop van uitsluitend vlees van varkens met ballen. In 2009 volgden Aldi en Lidl. Beiden supermarktketens zagen al snel de redelijkheid van de eis van Varkens in Nood in en stopten met de inkoop van vlees van gecastreerde dieren. Na dreiging met een rechtszaak volgende Albert Heijn en C1000. Inmiddels zijn alle grote supermarkten gestopt. Voorwaar een Nederlands succes, waar overigens de Nederlandse overheid niets aan heeft bijgedragen. Vreemd dan ook dat uitgerekend staatssecretaris Bleker, dierenvijand nummer 1 in Nederland, het congres mag afsluiten.