Carpe Diem, wat betekent dat nu eigenlijk?

‘Carpe Diem!’ oftewel ‘Pluk de dag’ is een term die iedereen kent. Het is een gewilde tekst op een tegeltje aan de muur van het toilet, op een krijtbord in de keuken of in inkt gedrukt op het lijf. Je ziet het overal en iedereen roept het uit. Maar wat betekent dat nu eigenlijk, de dag plukken?

Door: Ilonka Ketzer

Oorspronkelijk werd het gezegd door Horatius (65-8 v.Chr.) om mensen aan te sporen om niet tot morgen uit te stellen wat vandaag gedaan kan worden. Je moest de tijd gebruiken om hard te werken, zodat alle werkzaamheden gedaan waren. Niet treuzelen of passief aan het land staan met de handen in de zak en bedenken dat het hooien de volgende dag ook wel kan. Nee. Carpe Diem. De riek pakken en gaan hooien, want morgen kan het wel eens regenen.

Eigenlijk was Carpe Diem vroeger een soort synoniem voor de hedendaagse to-do list. Alles afwerken wat je kan doen en niet uitstellen tot de dag van morgen. Dat is ook wel fijn, want zoiets creëert natuurlijk rust in je hoofd. Zo blijven er geen onafgewerkte zaken door je hoofd malen.

Horatius zou een goede stresscoach geweest zijn. Het maken van lijstjes en vervolgens de gedane zaken afvinken is belangrijk voor het overzicht en voor de rust. Schrijf dingen op en gebruik het hoofd waar het voor bedoeld is. Namelijk om na te denken, niet om alles te onthouden. Daar voor is het notitieblok voor bedacht.

Pas veel later werden de leuke dingen van het leven ontdekt en werd het Carpe Diem gevoel opgevat als zoveel mogelijk genieten van de dag van het heden. Het Carpe Diem gevoel staat symbool voor het bewust genieten van de dingen en dan met name in het NU. Daar worden mensen namelijk gelukkig van.

Horatius was zijn tijd ver vooruit en in zijn tijd al hartstikke mindful. Bewust genieten van alles wat je tegen komt en wat de dag brengt. Vanaf de eerste zonneschijn tot aan het invallen van de nacht. Genieten van mens, dier en plant en al die andere mooie dingen die het leven je kan brengen. En neem de rust en de tijd om daar bij stil te staan.

‘Pluk den dag. Dweep en droom niet met de schim van het Verleden en wees niet bang voor het spook van de Toekomst, maar sla de verliefde armen vast om het levende, gloeiende Heden’, schreef een jonge Louis Couperus ooit op een notitieblok. Laten we dat nu eens met zijn allen gaan doen. Plukze!

Wat betekent Carpe Diem voor jou? Plaats je reactie onder dit bericht.

1 gedachte over “Carpe Diem, wat betekent dat nu eigenlijk?”

  1. Genieten van het leven dat mij is geschonken door de Schepper en Hem er voor te danken!
    zo geniet ik het heden
    Jeselina Pilon

    Beantwoorden

Plaats een reactie