Carenzorgt.nl stelt zorgdossier open voor patiënt en familie

De website Carenzorgt.nl maakt het mogelijk voor patiënten, familie en mantelzorgers om online inzicht te krijgen in het cliëntdossier van de zorginstelling. Het gaat hier om de dagelijkse rapportages van verpleegkundigen en om meetwaarden zoals bloeddruk en gewicht.

Carenzorgt.nl wil zo de zorg aan patiënten en de afstemming tussen patiënt, familie en zorgverleners efficiënter maken.

Tot nu toe was het raadplegen van het papieren zorgdossier de enige mogelijkheid om als patiënt, mantelzorger of familie op de hoogte te blijven van het wel en wee van iemand die thuiszorg ontvangt of in een verzorgingshuis woont. Het online zorgdossier van Carenzorgt.nl maakt nu het raadplegen van informatie 24 uur per dag mogelijk.

Andre Foeken van Nedap: ‘We zien dat deze papieren dossiers langzaam verdwijnen en plaats maken voor digitale varianten. Dit is een verbetering voor de zorgverlener, maar is lastig voor de patiënt en familie, omdat zij vaak geen toegang meer hebben tot de gegevens. De grootste uitdaging blijft dat veel van de oudere patiënten nu nog niet online zijn. Maar we merken dat dit snel verandert. We willen hier nu al op inspelen.’

Beveiliging en privacy is essentieel voor een online zorgdossier, daarom gebruikt Carenzorgt.nl dezelfde beveiliging als internetbankieren. Je logt in op een beveiligde site en je kunt pas bij het dossier nadat je via een SMS je identiteit hebt bewezen.

‘Een belangrijk punt was het eigendom van de gegevens. Inzicht is eigenlijk een slecht woord. Je kunt de gegevens niet alleen zien, maar ze zijn in Carenzorgt ook écht van jou. Als een patiënt naar een andere zorgaanbieder gaat kun je ze meenemen. Ook bepaal jij als klant zelf wie er nog meer inzicht heeft. Jij bent dus echt de eigenaar,’ aldus Foeken.

In april 2012 start KinderThuisZorg als eerste met de implementatie van het online dossier in Carenzorgt.nl. KinderThuisZorg is een ideale kandidaat omdat de meeste patiënten en familie dagelijks werken met internet, in tegenstelling tot patiënten uit de ouderenzorg.

1 gedachte over “Carenzorgt.nl stelt zorgdossier open voor patiënt en familie”

Plaats een reactie