Cardiologen zetten onderwerp ‘vrouwen en hart‐ en vaatziekten’ op de kaart

0
726

30 cardiologen gaan eind augustus van Amsterdam naar Stockholm fietsen om geld op te halen. Dat is voor onderzoek van de Hartstichting in het kader van vrouwen en hart- en vaatziekten. Clemence Ross, directeur Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen, geeft morgen de aftrap tijdens het voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC).

De groep van 30 Nederlandse cardiologen start op 22 augustus in Amsterdam en finisht in Stockholm op zaterdag 28 augustus. Ze fietsen in totaal 1.700 km fietsen onder begeleiding van ploegleider Koos Groenendaal. De cardiologen hebben een eigen actiepagina, waarmee particulieren en bedrijven de cardiologen sponsoren. Ze fietsen naar het grootste internationale cardiologie congres (ESC, European Society of Cardiology).

Vrouwen
Samen met de Hartstichting vraagt de NVVC de komende jaren aandacht voor het onderwerp ‘vrouwen en hart en vaatziekten’. Voor Nederlandse vrouwen zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1.

Het geld dat de cardiologen met de fietstocht ophalen, investeert de Hartstichting in wetenschappelijk onderzoek bij vrouwen. Zo komen we meer te weten over het ontstaan, opsporen en genezen van hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Ambassadeurs
Verschillende ambassadeurs steunen de cardiologen:

  • Gerdi Verbeet, voorzitter Tweede Kamer
  • Yvonne van Gennip, voormalig olympisch schaatskampioen
  • Annemarie Jorritsma, burgemeester Almere
  • Clemence Ross, directeur NISB
  • Jet Bussemaker, voormalig staatssecretaris VWS
  • Brigite van Haaften, gedeputeerde NB
  • Karla Peijs, commissaris van de koningin provincie Zeeland

Het fietsproject is een samenwerking tussen de NVVC en de Hartstichting. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en de Vereniging voor Sport en Gemeenten (VSG) zijn erbij betrokken vanuit de campagne ‘Heel Nederland fietst’.