Cardiologen fietsen 1.700 km voor vrouwen en hart- en vaatziekten

  0
  589

  Op 22 augustus fietst een team van 29 cardiologen van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) van Amsterdam naar Stockholm. Met deze fietstocht willen zij zo veel mogelijk geld inzamelen voor het programma Hart voor Vrouwen van de Nederlandse Hartstichting. Frank Willems, cardioloog bij de Alysis Zorggroep, fietst ook mee.

  Vrouwen en hart- en vaatziekten
  Er wordt vaak gedacht dat hart- en vaatziekten typische mannenkwalen zijn, maar in Nederland overlijden meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten. Voor Nederlandse vrouwen zijn hart- en vaatziekten zelfs doodsoorzaak nummer 1. Van elke 100 vrouwen overlijden er 31 aan de gevolgen van een hart- of vaatziekte. Bij mannen zijn dat er 29.

  Hartklachten worden door veel vrouwen en hun artsen niet tijdig herkend. Bijvoorbeeld omdat de klachten van een hartinfarct bij vrouwen vaak anders zijn dan bij mannen. Verder leeft het idee dat vrouwen beschermd zijn door hormonen (oestrogenen). Na de menopauze valt deze bescherming echter weg. De risicofactoren voor hart- en vaatziekten nemen dan toe.

  Uit onderzoek blijkt dat de diagnostiek en behandeling van vrouwen achterblijft op die van de mannen. Richtlijnen zijn in de regel gebaseerd op onderzoek onder mannen.

  Vrouwen zijn van oudsher ondervertegenwoordigd geweest in wetenschappelijke studies. Langzaam komt hierin verandering. Maar er zijn nog veel vragen:

  – Wat zijn de precieze symptomen bij vrouwen en waarom zijn die anders dan bij mannen?
  – Welke behandeling is bij vrouwen het meest effectief?
  – Wat is de relatie tussen risicofactoren en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten bij vrouwen?

  Wetenschappelijk onderzoek is nodig. Om dit onderzoek mogelijk te maken, vraagt de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) samen met de Nederlandse Hartstichting de komende jaren aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen met het programma ‘Hart voor vrouwen’.

  Fietsen van Amsterdam naar Stockholm
  Als eerste actie van ‘Hart voor vrouwen’ starten op zaterdag 21 augustus 29 cardiologen van NVVC een 1.700 kilometer lange fietstocht. Zij vertrekken vanaf het VU Medisch Centrum in Amsterdam, fietsen door Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden en arriveren op 28 augustus op de plaats van bestemming: het jaarlijkse Europese Cardiologie Congres in Stockholm.

  Frank Willems, cardioloog bij de Alysis Zorggroep, heeft er zin in:
  “Heerlijk, om me als onervaren fietsende 50-plusser weer eens echt in het zweet te werken! En zeker voor het goede doel. Goed onderzoek vormt de basis van alles wat wij in dit ziekenhuis doen. De Hartstichting is een van de belangrijkste organisaties die onderzoek stimuleert en heeft destijds mijn onderzoeksproject ook gesteund. Deze fietstocht biedt mij een prima mogelijkheid om iets terug te doen. De summiere gegevens die over hart- en vaatziekten bij vrouwen bekend zijn, zijn niet hoopgevend. Extra onderzoek is dus een must! Voor mij reden genoeg om deze uitdaging aan te gaan!”

  Steun Frank en maak onderzoek mogelijk!
  Op de website van de Nederlandse Hartstichting heeft iedere deelnemende cardioloog een eigen actiepagina gemaakt, zo ook Frank Willems. Hij vertelt u daar wat zijn persoonlijke doel is en houdt u op de hoogte via een blog. Ook kunt u daar uw bijdrage leveren. Ga naar www.hartstichting.nl/nvvc, selecteer Frank Willems en doneer online. Met uw bijdrage financiert de Nederlandse Hartstichting wetenschappelijk onderzoek naar vrouwen en hart- en vaatziekten.

  Elke bijdrage helpt!