Cannabis Culture Awards 2012 uitgereikt door Dries van Agt

0
743

Tijdens een feestelijke en ontroerende ceremonie zijn donderdag 26 april 2012 de Cannabis Culture Awards 2012 uitgereikt in Amsterdam.

Twee elder statesmen, Thorvald Stoltenberg uit Noorwegen en Dries van Agt uit Nederland, spraken hun hoop uit op een toekomst zonder cannabisverbod. ‘Hoop is bijna even belangrijk als het leven zelf.

Global Commission
Stoltenberg nam de Cannabis Culture Award on ontvangst namens de Global Commission on Drug Policy. CCA winnaar Dries van Agt reikte hem de prijs uit en complimenteerde Stoltenberg met zijn baanbrekende werk voor de Global Commission en voor een eerdere commissie die hij in Noorwegen heeft geleid. Voormalig minister president Van Agt speelde een sleutelrol bij de invoering van het wereldberoemde Nederlandse gedoogbeleid voor cannabis. Hij was zeer uitgesproken in zijn kritiek op de recente aanscherping van dat beleid: ‘Deze koerswijziging naar meer repressie of zelfs “zero tolerance” is verwoestende nonsens’ aldus Van Agt.

Wetenschappelijke erkenning
Lester Grinspoon, emeritus professor psychiatrie aan de Harvard Medical School, kon niet naar Amsterdam reizen, maar deze pionier op het gebied van cannabisonderzoek sprak het publiek toe via een opgenomen interview met Ben Dronkers, eigenaar van het Hash Marihuana & Hemp Museum. Grinspoon bedankte Dronkers voor de oprichting van de Sensi Seed Bank en het veilig stellen van cannabissoorten. De derde Cannabis Culture Award winnaar Freek Polak sprak over de meest recente politieke ontwikkelingen: de val van het kabinet zal hopelijk leiden tot afstel van de nieuwe regels voor coffeeshops en de zogenaamde “wietpas”.

Internationale prijs voor internationaal vraagstuk
De Cannabis Culture Awards hebben een internationaal karakter. Derhalve zullen twee weken na de ceremonie in Amsterdam, nog twee awards worden uitgereikt aan: Sir Richard Branson (ondernemer en filantroop), Fernanda de la Figuera (Spaanse cannabis activist) en Todd McCormick (Amerikaanse cannabis activist, auteur, fotograaf). De ceremonie valt samen met de opening van de eerste Hemp Museum Gallery in Spanje, dat gevestigd is, in het prachtige gerestaureerde Palau Mornau in Barcelona.

Noblesse oblige
Anno 2012, is het belang van de Cannabis Culture Awards groter dan ooit. Terwijl andere landen cannabis decriminaliseren is in Nederland sprake van toenemende repressie en erosie van de vermaarde Nederlandse tolerantie en het gedoogbeleid. Gelukkig is er een tegenbeweging. Verstandige prominenten en invloedrijke organisaties, in Nederland en buitenland, die ervoor kiezen om de ratio en (mede)menselijkheid te laten prevaleren, boven politieke doelstellingen.