Campagne voor orgaandonatie breekt wereldrecord

Door de inspanningen van een groot aantal BN’ers en speciale gasten gedurende 13 uur is orgaandonatie het gesprek van de dag geworden. Van Charly Luske tot Henk Schiffmacher, van Eva van de Wijdeven tot Sanne Vogel, allemaal hebben ze hun eigen sociale netwerk ingeschakeld om vrienden, bekenden en fans te vragen of ze al geregistreerd zijn.

Iedereen hanteerde daarbij een eigen aanpak: Het idee om het wereldrecord te verbreken ontstond tijdens tijdens de presentatie van Eva van de Wijdeven en Gürkan Kücüksentürk. Rembo & Rembo probeerden Schiphol te bewegen een oproep tot registreren via hun omroepsysteem te verspreiden en Sandra Schuurhof gaf direct haar hart weg aan Edwin Evers. Luuk de Jong Skypete met Giel Beelen en Charly Luske en zelfs Loesje leverde een mooie postertekst aan. Door alle oproepen was #donorweek sinds ’s ochtends vroeg een van de meest besproken onderwerpen op Twitter in Nederland.

Dat leidde onder meer tot een wereldrecord van ongeveer 1200 DigiD-registraties tussen 12.00 en 20.00 uur. Het definitieve aantal voor het wereldrecord wordt later deze week opgestuurd naar Guinness World Records in Londen. In totaal hebben ruim 7.000 mensen de eerste dag van de Donorweek een donorformulier ingevuld, via DigiD of de website van NU.nl. Daarvan zegt tegen de 90% Ja. Ook na afloop van de actie blijven de registraties binnen stromen. Honderden mensen hebben een persoonlijk donorformulier aangemaakt om daarmee in de komende dagen hun vrienden te vragen zich te registreren via bijvoorbeeld Facebook en e-mail.

De actie op NU.nl luidt de Nationale Donorweek in. In deze week wordt heel Nederland de vraag voorgelegd ‘Ben jij al Donor?’. Tot en met zondag 23 oktober zijn overal in het land grote en kleine acties om het belang van donorregistratie te onderstrepen. Zo is Breda op donderdag 20 oktober Donorstad van Nederland en wordt op vrijdag 21 oktober 2011 het Nationaal Donormonument in Naarden onthuld.

Plaats een reactie