Campagne tegen rookoverlast door BBQ

Met het zomerweer in aantocht, zetten veel mensen weer gezellig de BBQ aan. Maar niet iedereen is zich bewust van de nadelige effecten voor de luchtkwaliteit en gezondheid.

Daarom start de gemeente Rotterdam met de zomercampagne ‘Wat loop je nou te stoken?!’ In humoristische filmpjes geeft cabaretier Richard Groenendijk tips over buurvriendelijk stoken om rookoverlast te voorkomen.

Overlast voorkomen

In navolging op de wintercampagne, waarin het voorkomen van overlast door houtstook centraal stond, staat de zomercampagne “Wat loop je nou te stoken?!” in het teken van BBQ’s en het gebruik van vuurkorven.

Wethouder Arno Bonte

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid): “Barbecueën kan heel gezellig zijn, maar kan ook onbedoeld voor overlast zorgen. Daar vragen we in deze campagne aandacht voor. We geven tips hoe je de rookontwikkeling zo veel mogelijk kan beperken. En op windstille dagen adviseren we om de barbecue of vuurkorf helemaal uit te laten.”

Richard Groenendijk

In diverse filmpjes vertolkt cabaretier Richard Groenendijk de rol van een buurman die zijn stokende buurtjes met een knipoog wijst op de overlast die BBQ-rook kan veroorzaken. Met praktische tips kan overlast in veel gevallen vaak al goed worden voorkomen.

Bijvoorbeeld de tip om eerst de stookwijzer te checken voordat je de BBQ aansteekt. Bij ongunstig weer blijft de rook namelijk hangen en zorgt voor overlast voor de buren. Of de tip om gebruik te maken van een elektrisch starter, bruine blokjes, of een zak kokosbriketten.

Rotterdams Pakkie

Speciaal voor de momenten dat er beter niet buiten gestookt kan, zien we de cabaretier in het Rotterdamse Pakkie. Een groene oversized hoodie die de Rotterdammer warm houdt op frisse zomeravonden. Het Pakkie is van gerecycled materiaal en is geproduceerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Tips voor buurvriendelijk BBQ’en

  1. Gebruik een BBQ op maat. Hoe groter de BBQ, hoe meer brandstof je nodig hebt.
  2. Kies de juiste brandstof. Kokosbriketten en bruine aanmaakblokjes zijn milieuvriendelijker dan witte aanmaakblokjes.
  3. Probeer eens een elektrische- of gasbarbecue. Dat rookt een stuk minder dan houtskool.
  4. Vang het vet en marinade op. Dat zorgt voor minder rookontwikkeling.
  5. Hou rekening met de windrichting. Daarmee beperk je de rookoverlast voor jezelf én je buren.

Plaats een reactie