Campagne maakt publiek en huisartsen alert op nierziekte

In het jaar na de landelijke campagne van de Nierstichting met de Niercheck blijken huisartsen bij meer mensen een nierziekte te diagnosticeren. Kennelijk heeft de campagne als bijeffect dat publiek en huisartsen meer alert zijn op nierziekte, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in BMC Family Practice.

In 2007 tijdens en direct na de campagne met de Niercheck – een landelijk verspreide gratis zelftest om het risico op een nierziekte op te sporen – diagnosticeerden huisartsen bij meer mensen een nierziekte. En ook later in het jaar is er een blijvend effect van de campagne terug te zien in de gegevens van het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). Publiek en huisartsen waren kennelijk meer alert op nierziekte en huisartsen diagnosticeerden meer mensen met nierziekte dan de jaren daarvoor. Opmerkelijk was dat de meeste nierproblemen werden vastgesteld bij mensen zonder risicofactoren voor nierziekte, waarschijnlijk omdat mensen die wel een verhoogd risico hebben hierop al worden gecontroleerd.

Alert
“Volgens de richtlijnen moeten huisartsen patiënten met de risicofactoren hoge bloeddruk en diabetes jaarlijks screenen op nierziekte. Maar juist bij veel mensen zonder deze risicofactoren werd nierziekte vastgesteld”, verklaart prof. dr. François Schellevis, afdelingshoofd bij het NIVEL. “Er kwamen vaker mensen vanwege nier- en urinewegproblemen bij de huisarts. Kennelijk had de campagne een bijeffect van meer alertheid op nierziekte. De Nierstichting lijkt er met de publiciteit voor nierziekten in geslaagd de aandacht hiervoor bij het publiek te vergroten.”

LINH
Het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH) telt 84 geautomatiseerde huisartspraktijken met meer dan 330.000 ingeschreven patiënten. LINH gebruikt gegevens uit de elektronische patiëntendossiers van deze praktijken over aandoeningen, verrichtingen, geneesmiddel-voorschriften en verwijzingen.

Plaats een reactie