C-DACS hoorimplantaat succesvol toegepast

In het UMC St Radboud is bij een patiënt met ernstig gehoorverlies een nieuw type hoorimplantaat met succes toegepast. Het deels implanteerbare hoortoestel, C-DACS genaamd, verbetert de hoorkwaliteit aanzienlijk. Vooralsnog is het UMC St Radboud het enige Nederlandse ziekenhuis waar deze techniek, ontwikkeld door Cochlear, toegepast wordt. De operaties maken deel uit van een Europese studie.

Otosclerose
Bij mensen zonder hoorproblemen wordt geluid via het trommelvlies en de hoorbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel) overgebracht naar het slakkenhuis. Patiënten met de gehooraandoening otosclerose hebben een vastgegroeide stijgbeugel. Hierdoor wordt geluid niet goed overgebracht naar het slakkenhuis, met gehoorverlies als gevolg. Otosclerose kan soms al op vroege leeftijd ontstaan en in de loop der jaren gaan mensen steeds slechter horen. De aandoening wordt tweemaal vaker bij vrouwen vastgesteld dan bij mannen en bij zo’n 25 tot 50 procent van de patiënten is er sprake van erfelijkheid. Een hoortoestel kan het gehoorverlies (deels) verhelpen. Ook is een operatie mogelijk, waarbij de stijgbeugel vervangen wordt door een kleine prothese. Bij patiënten met ernstige otosclerose wordt hierbij maar een deel van het gehoorverlies verholpen. Na de operatie moeten ze nog steeds een hoortoestel dragen. Zowel met een hoortoestel als na een operatie hebben mensen nog steeds moeite met het waarnemen van met name hoge tonen en het horen in een rumoerige omgeving.

Gemengd gehoorverlies
Een aantal otosclerose patiënten heeft een extra beperking. Bij hen is ook een deel van het slakkenhuis aangedaan en dit zorgt voor extra gehoorverlies, ofwel gemengd gehoorverlies.

Voor hen kan het nieuwe C-DACS een belangrijk verschil maken. ‘Het hoorimplantaat bestaat uit twee delen. Een deel implanteren we in het middenoor en onder de huid achter de oorschelp. Het andere deel is een klein uitwendig hoortoestel dat via een magneet aan de hoofdhuid hangt. C-DACS omzeilt de normale route van het geluid via trommelvlies en gehoorbeentjes en brengt het slakkenhuis rechtstreeks in trilling. Hierdoor kan geluid met voldoende volume worden aangeboden en verbetert de hoorkwaliteit aanzienlijk’, legt KNO-arts Emmanuel Mylanus die de operatie verrichtte uit. ‘Uit de eerste metingen bij de patiënte blijkt een sterke verbetering van het spraakverstaan.’

De afdeling KNO van het UMC St Radboud is van oudsher nauw betrokken bij ontwikkelingen op het gebied van het gehoor en gehoorrevalidatie. Nijmeegse artsen hebben mede aan de wieg gestaan van de toepassing van implanteerbare hoortoestellen als het cochleaire implantaat, middenoorimplantaten en beengeleidingshoortoestellen in Nederland. C-DACS is ontwikkeld door Cochlear, een van de grootste producenten van implanteerbare hoortoestellen.

2 gedachten over “C-DACS hoorimplantaat succesvol toegepast”

 1. Is deze methode heel veel anders dan CI?
  Als mensen geindiceerd zijn voor CI, maar dit een te grote ingreep vinden, zou dit dan een alternatief zijn?
  Deze vraag komt van een moeder van een dove dochter met Syndroom van Usher, die geindiceerd is voor Ci, maar erg twijfelt.

  Beantwoorden
 2. Ik heb een oostenrijkse kennis met gehoorproblemen. Hebt u documentatie in het duits over C-DACS zodat ik haar over deze methode kan inlichten
  Ik wacht uw reactie af. Hartelijk dank
  Gegroet,
  A. Sprangers

  Beantwoorden

Plaats een reactie