Bydureon, nieuw middel voor diabetes type 2

De European Medicines Agency heeft onlangs het medicijn Bydureon toegelaten op de Europese markt. Bydureon is bedoeld voor volwassenen met diabetes type 2. Het verlaagt de bloedsuiker en hoeft maar een keer per week geinjecteerd te worden. Bydureon is gebaseerd op de stof exenatide, afgeleid van een darmhormoon.

Behandeling van diabetes type 2 bestaat meestal uit het medicijn metformine. Daarnaast helpt het ook vaak om meer te bewegen en minder te eten. Op de lange termijn is dat vaak niet meer genoeg en moet iemand ook insuline gaan spuiten.

De stof exenatide is afgeleid van het darmhormoon GLP-1, dat wordt gevormd als reactie op voedsel. Darmhormonen geven na het eten een seintje aan de alvleesklier dat er meer insuline moet komen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt.

Onderzoekers Mathijs Bunck en Mark Fineman van het VUmc promoveren op 9 september 2011 op onderzoek naar het effect van exenatide in vergelijking met insuline. De resultaten zijn veelbelovend: door exenatide geeft de alvleesklier inderdaad meer insuline af en wordt de bloedsuiker lager. Bovendien vallen gebruikers af, vooral door afname van ongezond buikvet. Nog meer pluspunten zijn dat de insulinegevoeligheid groter wordt en de kans op hart- en vaatziekten afneemt.

Exenatide is dezelfde stof als in het medicijn Byetta, van dezelfde producent Eli Lilly. Het verschil zit ‘m in de toediening: Bydureon hoeft slechts eenmaal per week te worden geïnjecteerd, terwijl Byetta dagelijks moet worden toegediend.

Het onderzoek is gefinancierd door Eli Lilly, de producent van het middel Bydureon en Byetta.

Het nieuwe diabetesmedicijn Bydureon wordt in Nederland vergoed vanaf 1 okt 2011.

1 gedachte over “Bydureon, nieuw middel voor diabetes type 2”

Plaats een reactie