Burgemeesters spelen 400.000 euro bij elkaar

Het Nederlands Burgemeesters Elftal (NBE) bracht vorige week een bezoek aan het leprozen eiland Spinalonga (Kreta). Aanleiding was het feit dat tweeëntwintig jaar geleden het voetbalteam werd opgericht en gedurende die periode in totaal 400.000 euro is ingezameld voor de Leprastichting. Aanvoerder Hans van der Laan, burgemeester van Noordenveld, overhandigde na afloop van de voetbalwedstrijd op Kreta aan de meegereisde vertegenwoordiger van de Leprastichting, Raymond van Haeften, een cheque ter waarde van Euro 14.151,13 waarmee het totaalbedrag op Euro 400.000 kwam.

Elf Nederlandse burgemeesters die het opnemen tegen leden van het kabinet, tegen Belgische collega-burgervaders en zelfs tegen oud-Ajaxspelers. Jaarlijks tenminste zes wedstrijden voor het goede doel. Het elftal werd in 1988 opgericht, op initiatief van Hans van der Laan, burgemeester van Noordenveld. Het bestaat uit fanatiek voetballende burgemeesters die spelen voor minimaal 1.500 euro per wedstrijd, opgebracht door plaatselijke sponsors. In sportief opzicht scoren de eerste burgers soms briljant, soms wat minder. Tegen de lepra scoren ze altijd.

Tot in hun tenen gemotiveerd: “Verliezen stuit iedereen tegen de borst”, verklaart coach en medeoprichter Jan Leegwater hun fanatisme. Al ruim twintig jaar staat de oud-burgemeester van Scheemda langs de lijn. De tactiek en de opstelling worden door Leegwater nauwlettend bijgehouden op de achterkant van een stukje papier. “Altijd al gek op voetbal geweest, eigenlijk op alle sporten.” Leegwater, oud-voorzitter van de OSNN (Olympisch Steunpunt Noord-Nederland van het NOC/NSF), heeft het werk van de Leprastichting altijd belangrijk gevonden: “Wat de Leprastichting met weinig middelen voor elkaar krijgt vinden we fantastisch. Dus gaan we door, in ieder geval tot ons lustrumjaar in 2013.”

De organisatie van het Nederlands Burgemeesterselftal wordt mogelijk gemaakt door: hoofdsponsor PinkRoccade Local Government, BMC Advies Management en subsponsor FairPlay Centers.

Plaats een reactie