Buitensport na behandelprogramma

Na het intensieve behandelprogramma ZGT ControlXL voor kinderen met overgewicht, vindt op woensdag 20 juli 2011 in Zenderen de afsluiting hiervan plaats. De deelnemende kinderen gaan in teamverband samen met hun ouders diverse uitdagingen aan. Buitensportactiviteiten als beloning op een periode waarin de groep kinderen hard aan hun gewicht hebben gewerkt.

Vier Pijlers
ZGT ControlXL staat onder medische supervisie van kinderarts J.C. Bakker (ZGT Hengelo). De vier belangrijkste pijlers van het programma zijn ouderparticipatie, beweging, voeding(gewoonten) en gedragsverandering. De groep kinderen krijgen woensdag de activiteiten aangeboden door Buitensport Twente te Zenderen. Het komende halfjaar gaat de groep gezamenlijk onder leiding van welzijnsorganisatie SCALA wekelijks bewegen. Daarnaast worden de kinderen gestimuleerd om reguliere vormen van sport te beoefenen. Dit traject wordt gefinancierd met behulp van subsidie van de Gemeente Hengelo.

ZGT ControlXL en overgewicht bij kinderen
Op dit moment is maar liefst één op de vijf kinderen in de leeftijd van vier tot achttien jaar te dik. Overgewicht op jonge leeftijd vergroot de kans op gezondheidsklachten bij het ouder worden. Voorbeelden daarvan zijn diabetes, hart- en vaatziekten en slijtage aan de gewrichten. Ook zijn de psychosociale gevolgen van overgewicht ingrijpend. Zo hebben dikke kinderen vaak een negatief zelfbeeld, emotionele en gedragsproblemen, worden zij gepest en raken sociaal geïsoleerd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat minder calorie-inname in combinatie met meer bewegen de beste resultaten geeft bij het werken aan een gezond gewicht. Dit vraagt om een speciale aanpak waarbij de ouders actief betrokken worden,zodat zij hun kinderen kunnen stimuleren en begeleiden. Het ZGT ControlXL programma wordt verzorgd door een kinderfysiotherapeut, diëtist en psycholoog van ZGT. Voor meer informatie zie www.zgt.nl/controlxl

Cool 2B Fit
ZGT ControlXL is één van de vier Twentse initiatieven die met succes een uniform behandelprogramma voor kinderen met overgewicht heeft ontwikkeld. Samen met Dikke vrienden samen sterk Almelo, Vetfit Enschede en Fit-Cool Oldenzaal en Borne en met de GGD regio Twente en Roset (Regionale Ondersteuning Eerste lijn Twente) vormt dit vanaf september 2011 één uitgebalanceerd programma onder de nieuwe naam Cool 2B Fit.

ZGT heeft ziekenhuizen in Almelo en Hengelo

Plaats een reactie