Buitenspelen is vooral leuk en gezellig

0
651

Kinderen zien buitenspelen en sporten vooral als leuk en gezellig en doen dit dan ook het liefst met vrienden. De meerderheid van de Nederlandse kinderen (67%) speelt liever buiten dan binnen. Veilige speel- en sportplaatsen zijn daarbij onmisbaar. Dit blijkt uit onderzoek van Kidspanel, in samenwerking met de Johan Cruyff Foundation, onder ruim 1100 kinderen in de leeftijd 6-16 jaar.

Veilige buitenspeelplaatsen zijn van groot belang voor kinderen. Vooral de kinderen die geen tuin hebben, zijn op deze plaatsen aangewezen om buiten te spelen en sporten. Zij geven aan niet voldoende veilige plaatsen in de buurt te hebben en spelen minder vaak buiten dan kinderen die in een huis met tuin wonen. Op de vraag waar hun ideale buitenspeel- en sportplaats aan moet voldoen, antwoorden kinderen dat deze vooral gezellig, glad/vlak, groot, schoon en veilig moet zijn.

Trots op hun veldje
Carole Thate, directeur van de Johan Cruyff Foundation, zegt: “Met de Cruyff Courts, de moderne trapveldjes,  komen wij tegemoet aan deze behoefte van de kinderen. Wij kennen de behoefte van kinderen aan een veilige plaats om buiten te spelen en te sporten. Onze ervaring leert ook dat kinderen trots zijn op ‘hun’ veldje en hier graag hun bijdrage aan leveren, bijvoorbeeld door schoonmaken en het organiseren van toernooitjes.”

Marjoleine van den Broek van Kidspanel, vult aan: “Dat blijkt ook uit ons onderzoek. 57% van de ondervraagde kinderen geeft aan te willen helpen bij onderhoud en schoonmaak en 61% zegt activiteiten te willen organiseren op de speelplek.”

De meerderheid sport, maar er is nog veel te winnen
De meerderheid van de kinderen doet aan sport (80%). Voetbal is favoriet onder de jongens, gevolgd door zwemmen, judo, tennis en gymnastiek/turnen. Meisjes doen vooral aan zwemmen, dans/ballet, tennis, gymnastiek/turnen en voetbal. 72% van de kinderen die sporten, doet dit in clubverband.

Carole Thate: “Wij zien dat steeds meer kinderen de weg naar de sportvereniging weten te vinden en blijven ons hiervoor inzetten. Als nog steeds twintig procent van de kinderen niet sport en veertien procent nooit buiten speelt, betekent dat dat er nog veel te winnen is voor ons. Wij werken daarom voortdurend aan de aanleg van nieuwe Cruyff Courts, in steeds meer gevallen als onderdeel van een multifunctioneel sport/speel/beweegplein. Daarnaast zijn we betrokken bij  de organisatie van activiteiten, altijd in samenwerking met gemeenten en partners en houden we op een afstand toezicht op het onderhoud, de activering en beheer van het Cruyff Court.”

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door KidsPanel, in samenwerking met de Johan Cruyff Foundation. In totaal zijn 1143 kinderen in de leeftijd 6 t/m 16 jaar ondervraagd in de periode van 12 t/m 20 april.

De kinderen zijn benaderd via het onlinepanel van KidsPanel en Switchon,; het panel van MTV Networks.

Over de Johan Cruyff Foundation
De Johan Cruyff Foundation is in 1997 opgericht uit de wens van Johan Cruijff om kinderen aan het bewegen te krijgen. Sinds de start in 1997 is de Johan Cruyff Foundation uitgegroeid tot een organisatie die elke dag opnieuw, jeugd in beweging brengt en houdt. De Foundation doet dat door Cruyff Courts te realiseren (openbare trapveldjes waardoor kinderen hun speelruimte terugkrijgen), door sportprojecten voor kinderen met een handicap te ondersteunen en door het organiseren van unieke sportevenementen voor de jeugd. www.cruyff-foundation.org

Over KidsPanel
KidsPanel is een onderzoekspanel voor kinderen in Nederland van 6 t/m 16 jaar. KidsPanel is onderdeel van RSVO Online en is gevestigd in Zaandam.  www.kidspanel.nl