Buitenspelen is gezond

Het zonnetje schijnt en ineens leeft Nederland weer meer buiten. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar juist ook voor kinderen. Doordat het langer licht blijft kunnen zij meer en langer buitenspelen. Dit is niet alleen fijn, maar ook ontzettend goed. Buitenspelen heeft namelijk veel voordelen.

Buiten spelen

Voor de ontwikkeling van een kind is buitenspelen van groot belang. Op een natuurlijke manier helpt buitenspelen kinderen op een normaal gewicht te blijven. De lichamelijke motoriek wordt gestimuleerd en het leert kinderen op jonge leeftijd hoe je met elkaar omgaat. Gelukkig worden de meest kinderen vrolijk van buitenspelen, maar de huidige generatie kinderen speelt veel minder buiten dan hun ouders.

buiten spelen verstoppertje

Het is heerlijk voor kinderen om buiten bezig te zijn en samen met hun vriendjes de wereld te ontdekken. Lekker ravotten, klimmen, hutten bouwen en met elkaar nieuwe spelletjes te bedenken. Vrijheid blijheid. Terwijl ze genieten wordt er een stevig basis gelegd voor de rest van hun leven. Veel buitenspelen en bewegen levert een grote bijdrage aan gezond en evenwichtig opgroeien.

Risicovol spelen

Risicovol spelen heeft een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Ze leren risico’s beter inschatten, bouwen aan hun zelfvertrouwen en worden zelfredzamer. Tegenwoordig krijgen kinderen steeds minder de mogelijkheid om te leren hoe ze het beste kunnen omgaan met risico’s.

buiten spelen trampoline

Dit komt onder andere door de goedbedoelde, maar beschermende houding van ouders, scholen en de overheid. Desondanks wil het grootste deel van de ouders hun kind vaker risicovol laten spelen. Om ouders hierbij te helpen en te ondersteunen is de organisatie VeiligheidNL gestart met de campagne ‘Met een beetje risico komen ze er wel’.

buiten spelen watergevecht

Het concentratievermogen en de leerprestaties worden ook positief beïnvloedt door buitenspelen. Door samen met vriendjes lekker buiten te spelen wordt bij kinderen ook hun creativiteit en fantasie gestimuleerd.

Daarnaast maken kinderen vaak hun eigen spelregels, werken ze samen of concurreren met elkaar. Emotionele vaardigheden als empathie en zelfbewustzijn worden zodoende ontwikkelt, omdat ze leren omgaan met winnen en verliezen.

Buitenspeelgoed

Om het buitenspelen te stimuleren kunnen ouders buitenspeelgoed van Lobbes gebruiken. Als ouders dan ook nog mee doen en aan hun kinderen laten zien hoe leuk buitenspelen is, dan zullen zij op latere leeftijd ook eerder geneigd zijn om dit te doen. Zo wordt een gezonde traditie in stand gehouden, want jong geleerd is oud gedaan.

Veel speelplezier samen!

Plaats een reactie