Buikpijn en obstipatie veel voorkomende klacht

Uit onderzoek (1), dat onlangs is gepubliceerd in het tijdschrift Huisarts en Wetenschap, blijkt obstipatie een veelvoorkomende klacht te zijn. Van obstipatie of verstopping wordt gesproken wanneer iemand minder dan drie keer per week naar het toilet kan, of wanneer sprake is van harde, droge ontlasting.

Obstipatie komt het meest voor bij kinderen onder de 4 jaar en bij ouderen in de leeftijd van 75 jaar en ouder (1). De Maag Lever Darm Stichting vraagt door middel van de campagne ‘Gezond toiletgedrag’ aandacht voor buikpijn en verstoppingsproblemen. Gezond toiletgedrag kan problemen met de stoelgang verminderen en zelfs voorkomen. Om kinderen en volwassenen te informeren heeft de MLDS speciale posters ontwikkeld met tips voor gezond toiletgedrag.

De posters
De twee posters, voor kinderen en volwassen, zijn ontwikkeld om zoveel mogelijk toiletten in Nederland te voorzien van tips voor gezond toiletgedrag. De posters zijn al te zien bij CORPUS te Oegstgeest, Radio Veronica en op verschillende poep- en plaspoli’s, onder andere in het MC Erasmus Rotterdam, Medisch Centrum Alkmaar en het UMC St. Radboud.

In januari 2011 worden de posters naar alle basisscholen gestuurd die zijn aangesloten bij ‘Ga voor Gezond’ van het NIGZ2. De posters zijn gratis te downloaden op www.spijsvertering.info.

Tips voor gezond Toiletgedrag
De tips voor gezond toiletgedrag om buikpijn en verstopping helpen te voorkomen zijn onder andere: ga direct naar het toilet als u aandrang heeft, ga ontspannen en rechtop zitten, vermijd hard persen en neem de tijd voor het toiletbezoek.

(1) Bouterse, M., Hooiveld, M. & Berger, M. (2010). Huisarts en Wetenschap, nummer 9:463 september

(2) Ga voor gezond! is een nationale scholenactie over gezondheid en veiligheid en een initiatief van gezondheidsinstituut NIGZ. Met deze actie worden problemen op het gebied van gezondheid en veiligheid aangepakt. Via een groot aantal beschikbare lessen worden vijf verschillende gezondheidsthema’s aangeboden.

Plaats een reactie