Buddyhond heel waardevol voor kind met beperking

De negenjarige Fleur en haar tweelingzus Amber hebben een zeer zeldzame oogaandoening waardoor ze steeds slechter gaan zien. Toch heeft hun leven meer kleur sinds hun gezin de blonde labrador Nando van KNGF Geleidehonden ontving.

Familie Bekkers met buddyhond NandoFamilie Bekkers met buddyhond Nando.

Vanwege de meerwaarde die zo’n hond betekent, is het geleidehondencentrum vanaf dit jaar officieel buddyhonden gaan opleiden ter ondersteuning van kinderen en volwassenen met een handicap. De eerste buddyhonden zijn geplaatst met als doel hun jonge baasjes te helpen hun gedachten en grenzen te verleggen.

Bufferfunctie
KNGF Geleidehonden bezit ruime kennis en ervaring op het gebied van hond en handicap. Het opleidingsinstituut levert blindengeleidehonden, autismegeleidehonden en assistentiehonden voor mensen door een beperking baat hebben bij de ondersteuning van een goed opgeleide hond. Rustige, stabiele, sociale honden die niet het juiste talent hebben om bijvoorbeeld blindengeleidehond of autismegeleidehond te worden, kunnen omgeschoold worden als buddyhond. Zij beginnen op deze manier toch aan een nieuwe carrière. Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden: “De buddyhond heeft voor zijn baas een bufferfunctie: hij zal reageren op tekenen van onrust en ruimte creëren bij stress. Daarbij zal hij met fysieke aanwezigheid en indien nodig met bepaalde gedragingen lichte druk uitoefenen om onrust bij de baas te verminderen. Hierdoor wordt meer zelfvertrouwen opgebouwd. De buddyhond is geen medicijn, maar is wel in staat om de kwaliteit van leven van zijn baas aanzienlijk te verbeteren.”

Heidi, de moeder van Fleur en Amber kan dit beamen:“Fleur was vaak wat depressief en angstig vanwege haar slechtziendheid. Sinds Nando er is, is ze veel vrolijker en heeft ze geen last meer van angsten. Ze heeft moeite met duisternis. ’s Winters was ze somber, maar dit jaar was ze een heel ander kind. Ze gaat nu zelfs graag met Nando in het donker wandelen! Als ze verdrietig is zoekt Nando haar vanzelf op. Hij geeft haar steun, zelfvertrouwen en troost. Ik heb de oude Fleur weer terug.”

Buddyhond biedt steun aan kind met beperking.

Sociale steun
Peter van der Heijden, hoofd Opleidingen bij KNGF Geleidehonden, heeft ook in het buitenland positieve voorbeelden gezien: “Op jonge leeftijd kan een kind met een beperking veel sociale steun hebben aan een buddyhond. Een hond geeft onvoorwaardelijke vriendschap; het is je beste maatje. Het kind raakt zo spelenderwijs gewend aan het verzorgen van en omgaan met een hond. Dit leidt niet alleen af van de dagelijkse zorgen rond de ziekte of handicap, maar draagt bij aan zelfvertrouwen en zelfstandigheid. De buddyhond kan tevens een goede voorbereiding zijn op een mogelijk leven later met een blindengeleidehond.”

Buddyhond voor volwassenen met PTSS
Veel mensen met een beperking of stoornis kunnen baat hebben bij een sociale, stabiele en goed opgevoede hond. KNGF Geleidehonden streeft er naar komend jaar niet alleen naar om buddyhonden te plaatsen bij gezinnen met een kind met een beperking, maar ook bij volwassenen. Zo is er nauw contact met Stichting De Basis van Defensie, de politie en de Stichting Hulp aan Hulpverleners om buddyhonden af te leveren aan oud-geuniformeerde beroepsgroepen die kampen met PTSS (posttraumatische stressstoornis). Greve:“Dit betreft niet alleen oud-militairen, maar ook politiemensen of ambulancepersoneel die door een traumatische ervaring fysiek of psychisch gehandicapt zijn geraakt en niet meer in staat zijn hun werk te doen. De speciaal getrainde buddyhond helpt de veteraan bij algemene dagelijkse activiteiten, zorgt voor stressvermindering en veiligheid en geeft zijn baas de kans weer waardig en met zelfvertrouwen in het leven te staan en soms zelfs weer aan het werk te gaan.”

Ruime kennis, deskundige begeleiding en nazorg
De opleiding van buddyhonden gebeurt door ervaren hondeninstructeurs onder begeleiding van zorgverlenende deskundigen. Na de plaatsing van de buddyhond kunnen ouders en kind of de volwassen baas zelf altijd rekenen op deskundige begeleiding en nazorg van KNGF Geleidehonden.

Meer informatie
http://www.geleidehond.nl
https://www.facebook.com/KNGFGeleidehonden

Plaats een reactie