Bruin maakt slanker vindt 30 procent vrouwen

De Nederlandse vrouw zit in de zomer lekkerder in haar vel vanwege een bruingetinte huid, zo blijkt uit onderzoek van Sunday’s onder 522 vrouwen, uitgevoerd door Panelwizard. 30 procent vindt zichzelf zelfs slanker lijken. Hoewel de Nederlandse vrouw aangeeft goed te weten hoe ze moet zonnen, blijkt dat één op de tien vrouwen zich niet altijd insmeert met een beschermingsfactor. Ruim 80 procent van de vrouwen is wel eens verbrand. Belangrijke reden om te zonnen is dat vrouwen meer zelfvertrouwen krijgen van een gebruinde huid, zo zegt bijna de helft van de Nederlandse vrouwen.

Bewust gebruind
De mogelijke gezondheidsrisico’s van teveel zonnen worden nog wel eens uit het oog verloren, aldus 15 procent van de respondenten. “Het is heel belangrijk om bewust om te gaan met zonnen, zowel buiten als onder de zonnebank. Daarom hanteren wij ook een Europese norm voor maximale stralingssterkte,” vertelt Rob Bontje, directeur Sunday’s. Slechts één op de vier Nederlandse vrouwen is bekend met deze norm (0,3W/m2). “We merken gelukkig dat de meeste vrouwen wel goed weten hoe ze veilig moeten zonnen”.

Nederlandse vrouw veilige zonaanbidster
Dat vrouwen weten hoe ze veilig moeten zonnen blijkt ook wel uit het onderzoek. Zo geeft slechts 13 procent aan eigenlijk te weinig te weten over veilig zonnen in het algemeen en smeert bijna 90 procent van de vrouwen zich wel altijd in met een beschermingsfactor. Ruim driekwart van de vrouwen weet daarnaast hoe ze rekening kunnen houden met hun huidtype. Ook qua hydratatie is de Nederlandse vrouw een bewuste zonaanbidster. 90 procent zegt genoeg te drinken tijdens het zonnen, met name water (73%). Slechts een enkeling drinkt alcohol (1,5%).

Als er geen zon is, gaat ruim 30 procent van de Nederlandse vrouw onder de zonnebank. Volgens ruim de helft van de vrouwen heeft de zonnebank namelijk dezelfde werking als de normale zon. Volgens Bontje niet helemaal terecht: “De kracht van de straling onder de zonnebank is altijd hetzelfde. Ook de tijd die je aan het zonnebaden besteedt, is onder de zonnebank beter te controleren dan bijvoorbeeld op het strand, balkon of terras. Men is zich daar wel steeds meer van bewust. Het feit dat de straling controleerbaar is, geeft veel mensen een veilig gevoel, en dat is het ook.”

Witte benen en bikinilijntjes
Ontspanning (57%), een mooie gebruinde huid (56%), en voorbereiding op de zomerperiode en -vakantie (44%), zijn de belangrijkste redenen om de zonnebank op te zoeken. Bijvoorbeeld tegen witte benen of om bikinilijntjes bij te werken. Slechts 5 procent van de vrouwen zont namelijk topless. Naakt zonnen is helemaal taboe, vooral bij jonge vrouwen. Geen enkele vrouw onder de dertig zegt wel eens naakt te zonnen.

Belangrijkste redenen om niet onder de zonnebank te gaan zijn mogelijke gezondheidsrisico’s (41%) en tijdgebrek (20%). “Wij leiden onze medewerkers speciaal op om onze klanten te adviseren hoe ze verantwoord kunnen zonnen,” vertelt Bontje. “Gelukkig is de Nederlandse vrouw redelijk bewust van de positieve effecten van zonlicht zoals onder meer aanmaak van vitamine D, verbetering van de doorbloeding en ontspanning”. Ruim 13 procent van de vrouwen gaf aan de zonnebank te bezoeken om hun vitamine-D niveau op peil te houden.

Over Sunday’s
Sunday’s werd in 2000 opgericht en is al tien jaar de grootste keten van zonnestudio’s in Nederland. Verantwoord zonnen staat bij Sunday’s voorop. Zo is de Europese norm voor maximale stralingssterkte een vast onderdeel van de bedrijfsvoering en is er een eigen opleidingscentrum dat de 500 personeelsleden van de 71 (franchise)vestigingen de vereiste kennis bijbrengt. Daarnaast heeft Sunday’s een speciaal huidanalyse apparaat ontwikkeld waarmee het huidtype in enkele seconden kan worden gemeten. Op basis van het huidtype kan er vervolgens een zonadvies worden gegeven.

1 gedachte over “Bruin maakt slanker vindt 30 procent vrouwen”

Plaats een reactie