Brommerrijders voortaan op de rijbaan in Rotterdam

Brommers en scooters rijden voortaan op de rijbaan in Rotterdam. Vrijwel alle fietspaden zijn omgevormd tot verplichte fietspaden, waar alle voertuigen met gele kentekens verboden zijn. De Rotterdamse wethouder Pex Langenberg (mobiliteit) gaf vandaag het startschot aan de campagne ‘Gefeliciteerd met je nieuwe baan’, waarmee brommer- en scooterrijders nog extra worden gewezen op de nieuwe verkeersregels.

Bij alle fietspaden in Rotterdam staat duidelijk aangegeven of brommers zijn toegestaan. Op een verplicht fietspad mogen brommers (en andere voertuigen met een geel kenteken) niet rijden. Een verplicht fietspad is herkenbaar aan een blauw, rond bord met daarop een witte fiets. Op enkele plaatsen mogen brommers wel nog op het (brom-)fietspad rijden. Dit is herkenbaar aan een blauw, rond verkeersbord met daarop een witte fiets en een bromfiets.

“Het aantal fietsers in Rotterdam blijft toenemen. We willen genoeg ruimte voor fietsers houden op de fietspaden. Daarbij willen we ook de veiligheid voor fietser én brommerrijder vergroten. Er waren veel ongevallen tussen brommers en fietsers. De oorzaak is meestal het grote snelheidsverschil en de beperkte ruimte op het fietspad. Er waren ook veel ongevallen waarbij een afslaande automobilist een doorgaande bromfietser op het fietspad over het hoofd zag. Ook hier speelt de snelheid van brommers een rol. Door brommers naar de rijbaan te verwijzen wordt het voor brommers én fietsers veiliger”, aldus wethouder Pex Langenberg.

Overal hetzelfde
Het is al sinds 1999 landelijk beleid dat de bromfietsers binnen de bebouwde kom op de rijbaan moeten rijden. In Rotterdam was dit nog niet overal ingevoerd; per deelgemeente werd er verschillend mee omgegaan. In de gebieden Centrum, Noord, Delfshaven, Kralingen-Crooswijk en Charlois zijn de afgelopen weken andere verkeersborden geplaatst; brommers moeten daar nu op de rijbaan rijden. In Feijenoord en IJsselmonde was deze verandering al eerder doorgevoerd.

Boete 95 euro
De campagne ‘Gefeliciteerd met je nieuwe baan’ vraagt verkeersdeelnemers, in het bijzonder brommerrijders, om extra aandacht voor de verandering. Zo zijn er in de stad in januari driehoeksborden te zien (vaak tussen fietspad en rijbaan) en wordt via social media een video gelanceerd.

Verkeersdeelnemers zijn verantwoordelijk voor hun gedrag in het verkeer en het respecteren van de geldende regels. De eerste periode zullen politie en andere handhavers rekening houden met de omstandigheden. Maar brommer- en scooterrijders die de regels overtreden en op een verplicht fietspad rijden zijn gewaarschuwd: de boete voor het rijden op een verplicht fietspad bedraagt 95 euro.

1 gedachte over “Brommerrijders voortaan op de rijbaan in Rotterdam”

  1. Deze wethouder heeft niet gesnapt dat dat mensen die maar max 45 mogen rijden met hun brommer qua constructiesnelheid nu weggedrukt worden door de auto’s !! Ik word nu bijna gedwongen om mijn brommer te laten ombouwen voor mijn eigen veiligheid
    Ik hield altijd rekening op fietspaden met inhalen, in de nieuwe situatie kan ik helaas niet hetzelfde zeggen over automobilisten ….
    Om nog maar niet te praten over de extra reistijd die ik nu heb om naar Zoetermeer te rijden : Over die 16 km doe ik net zolang als dat ik er over doe om vanaf Ahoy de stad uit te komen !!!

    Beantwoorden

Plaats een reactie