Broeder zwakzinnigeninrichting Heel doodde twintig kinderen

Een broeder in Huize St.Joseph in Heel heeft begin jaren 50 “zo’n twintig geestelijk gehandicapte kinderen van het leven beroofd”. Dat zegt Nico van Hout, oud-hoofdverpleegkundige in de Limburgse instelling, zondag 4 september 2011 in KRO Brandpunt.

KRO Brandpunt, zondag 4 september, 22.15 uur, Nederland 2

Van Hout werkte ruim 25 jaar in de inrichting. Kort nadat hij er in 1969 begon, werd hij door broeder Augustinus – die er al tientallen jaren in de zwakzinnigenzorg actief was – in vertrouwen genomen, zo beschrijft hij in de uitzending van Brandpunt.

“Hij nam me mee naar een kamertje en maakte de deur open. ‘Hier stonden de kisten,’ zei hij. Toen liep hij naar het kamertje ernaast en maakte hij ook die deur open. ‘Dit was het sterfkamertje’, zei hij. ‘De broeder die hier voor mij werkte, heeft er een twintig doodgemaakt’. Ik dacht: ‘Wat krijgen we nou?”

Van Hout schetst broeder Augustinus als uitermate betrouwbare bron: “Ik durf dat, omdat ik zeker weet dat die broeder nooit tegen mij zou liegen. Ik geloofde hem meteen voor 100 procent. Hij heeft het mij toch nog willen vertellen, omdat ik zijn patiënten overnam. Hij wilde het zelf ook kwijt, hij kon er nergens mee naartoe.”

De verpleger zegt, dat hij het relaas van de broeder destijds heeft gemeld aan verschillende autoriteiten in Heel: de inmiddels overleden toenmalig voorzitter van de Raad van Toezicht van de inrichting, de heer Wind, destijds tevens president van de rechtbank van Roermond. Bovendien meldde hij het aan de toenmalige directeur Gerard Eijsink.

Eijsink reageert in KRO Brandpunt met verbijstering. Hij kan zich het gesprek met de verpleegkundige niet meer herinneren, maar toont zich geschokt over de lezing van Van Hout. “Ik weet er geen raad mee. Dan zou er toch wat waar zijn geweest. Het werpt een enorme smet op iets wat mij dierbaar is.”

Van Hout zegt de bekentenissen van broeder Augustinus destijds ook te hebben besproken met de inmiddels overleden toenmalig huisarts van Heel, dokter Guus Verstraelen, die in zijn eentje verantwoordelijk was voor de geneeskundige bijstand in de tehuizen van Heel.

Volgens Van Hout reageerde de arts met een veelbetekenende verzuchting: “Ik heb daar zo verschrikkelijk mee gezeten. Ik heb steeds de overlijdenspapieren moeten tekenen en moeten opschrijven dat het hartfalen was. Maar daar kun je niet mee aan de gang blijven natuurlijk. Voor mij is dat een verschrikking geweest.”

Nico van Hout zegt in de jaren die volgden bewust te hebben gezwegen, omdat hij meende dat de kwestie inmiddels was verjaard. Bovendien wilde hij de zaak niet oprakelen om te voorkomen dat familieleden en nabestaanden zouden worden gekwetst. Ook wilde hij de broeders van Heel die volgens hem fantastisch werk hebben verricht niet in een kwaad daglicht stellen.

Het Openbaar Ministerie, dat onderzoek doet naar de ongewoon hoge sterftecijfers in Huize St. Joseph in de jaren ’50, denkt nog maanden nodig te hebben om met conclusies te komen.

KRO Brandpunt, zondag 4 september, 22.15 uur, Nederland 2

Kijkers kunnen met vragen en/of opmerkingen terecht bij de KRO Infolijn:
E-mail: infolijn@kro.nl
Telefoon: 0900-1304

Plaats een reactie