Breed werkende vaccins belangrijk bij bestrijden griep

Om mensen beter te beschermen tegen griepvirussen moeten vaccins worden ontwikkeld met een bredere werking. Toekomstige vaccins zouden ook moeten werken tegen pandemische virussen en niet alleen tegen een aantal varianten van de seizoensgriep. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC waarop Rogier Bodewes vrijdag 18 maart promoveert. Bodewes heeft ontdekt welke cellen een grote rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van breed werkende vaccins.

De recente grieppandemie veroorzaakt door het Mexicaanse griepvirus heeft laten zien dat vaccins van groot belang zijn voor de bestrijding van griepvirussen. Huidige griepvaccins stimuleren echter voornamelijk één “arm” van het immuunsysteem, die tot specifieke antistofproductie leidt. Hierdoor ontwikkelen gevaccineerde personen goede bescherming tegen de circulerende griepvirussen. Ze zorgen echter niet voor een brede bescherming tegen bijvoorbeeld pandemische griepvirussen en vogelgriepvirussen.

Bodewes wilde onderzoeken op welke manier zo’n brede bescherming wèl zou kunnen worden opgewekt. Daarom infecteerde hij proefdieren (muizen en fretten) met een seizoensgriepvirus. Een paar weken later infecteerde hij de dieren met een vogelgriepvirus. ‘Dieren die een eerdere, natuurlijke infectie met een seizoensgriepvirus hadden doorgemaakt, werden niet ernstig ziek na de infectie met het vogelgriepvirus’, zo vertelt de onderzoeker van de afdeling virologie van het Erasmus MC.

Vervolgens onderzocht hij welke “armen” van het afweersysteem verantwoordelijk waren voor deze bescherming. Hij vond dat de aanwezigheid van een andere tak van het immuunsysteem, specifieke T-cellen, een rol speelden bij deze bescherming. ‘Een griepvaccin dat een goede respons door T-cellen induceert, zal dus beter beschermen tegen een bredere range van influenzavirussen’, zo redeneert hij.

Daarnaast bleek uit zijn onderzoek dat het van groot belang is om ook kinderen bij een naderende pandemie zo snel mogelijk te vaccineren tegen het pandemisch griepvirus. Dit gold vooral ook voor kinderen die al gevaccineerd zijn tegen het seizoensgriepvirus. ‘De Nederlandse overheid heeft er dus goed aan gedaan om snel kinderen te vaccineren toen het Mexicaanse griepvirus zich over de wereld verspreidde’, zo stelt hij.

Plaats een reactie