Brandwondencentrum krijgt bedfiets

Het Brandwondencentrum in Beverwijk is sinds vandaag dankzij Starwood Hotels in het bezit van een bedfiets. Donderdag 24 maart vond de officiële overhandiging plaats. Maarten van der Linden van Starwood Hotels Nederland hoefde niet lang na te denken toen hij met collega Erik de Wilde brainstormde over een goed doel. Maarten woont in de buurt van het RKZ, dus het Brandwondencentrum leek hen een uitstekende bestemming voor het geld wat zij bij elkaar zouden rennen bij de 16 kilometer lange Dam tot Dam loop. Twee keer rende het Starwoodteam van Amsterdam naar Zaandam, met een team van 17 lopers. Het team eindigde als 17e team en haalde zo een flink bedrag voor het RKZ binnen.

Aan de beademing op de bedfiets
Van het bedrag dat ze bij elkaar liepen schafte het RKZ onlangs een gloednieuwe bedfiets aan: de Motomed letto. Bij het brandwondencentrum zijn ze er zeer blij mee. Bea Koomen, zorgmanager van het Brandwondencentrum: “Brandwondenpatiënten moeten vaak ontzettend lang stilliggen. Ze zijn daardoor zeer beperkt in hun bewegingen. Een bedfiets is dan een zeer gewenst trainingsmiddel. Wanneer iemand aan de beademing ligt kan hij al gebruik maken van de bedfiets.” Ook Marinke Plantinga, fysiotherapeut op het brandwondencentrum, is enthousiast. “Veel patiënten kunnen zelf nog niet aan de wandel, omdat ze door hun brandwonden te veel pijn hebben. De bedfiets houdt de gewrichten mobiel. Dat is ontzettend belangrijk.”

Doordat de bedfiets een motor heeft, worden de benen van de patiënt bewogen zonder dat hij zelf iets hoeft te doen. Hierdoor vermindert de spierspanning en blijft de mobiliteit in de gewrichten behouden. Wanneer de patiënt weer meer kracht heeft, kan hij overgaan op actieve training. De motor wordt dan uitgeschakeld en hij kan aan zijn uithoudingsvermogen gaan werken.

Aanpassing dankzij ziekenhuishygiënist
Aanvankelijk voldeed het elastiek dat in de fiets verwerkt is niet aan de strenge hygiëne-eisen van het Brandwondencentrum. Op aanraden van Ingeborg van Ess, ziekenhuishygiënist (de infectiepreventie) van het RKZ is het elastiek in de bedfiets daarom vervangen door een bepaald soort rubber. Deze rubbersoort heeft dezelfde eigenschappen als elastiek, maar is heel goed te reinigen, en dus bacterievrij te houden. De aanpassing is volgens de leverancier Harting-Bank zo’n succes, dat de importeur Eureva deze aanpassing Europees heeft laten doorvoeren.

Plaats een reactie