Brandwonden, en dan?’ Een boek voor slachtoffers en betrokkenen

“Ik wil een beetje levensvreugde gaan geven”, dacht Rosalie van Rijn-Rozeman toen ze de brandwondenzorg in stapte. Nu, veertig jaar later, heeft zij haar ervaringen gebundeld in een boek: ‘Brandwonden, en dan? Een boek voor slachtoffers en betrokkenen’. Op 1 februari 2012 wordt het eerste exemplaar gepresenteerd.

In het boek wordt het thema omgaan met brandwonden vanuit diverse invalshoeken belicht. Van Rijn deelt eigen ervaringen, die ze opdeed tijdens haar werk in het Brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en het Kiwanishuis, dat familie van brandwondenpatiënten opvangt.

Na een algemene inleiding is het boek gestructureerd rondom de verschillende leeftijdsklassen; van kleine kinderen, schoolgaande leerlingen, adolescenten tot volwassenen. Het laat met vele voorbeelden zien dat ondersteuning en support belangrijk zijn.

Persoonlijke verhalen
Daarnaast komen diverse andere mensen aan het woord; een vrouw die als klein kind ernstige brandwonden opliep, nu getrouwd is en een prachtig kind heeft. Iemand die zichzelf in brand heeft gestoken en de partner van een man die uiteindelijk het leven naast hem niet meer aankon. De nadruk ligt op de enorme impact die brandwonden op de patiënten zelf, maar ook op hun gezin kunnen hebben. Met name nadat de eerste zorg in het ziekenhuis is afgelopen.

Volstrekte pionier
Robert Kreis, emeritus hoogleraar brandwondenzorg die vele jaren in het RKZ werkte, schrijft in het voorwoord: “Door een samenloop van omstandigheden raakte Rosalie van Rijn betrokken bij de lotgevallen van brandwondpatiënten en zag de absoute noodzaak van een meer professionele en consistente aanpak. Dit boek is een weerslag van haar persoonlijke ervaringen als volstrekte pionier op dit terrein en bevat een schat aan ervaringen.”

Presentatie
Het eerste boek wordt op 1 februari 2012 in het Rode Kruis Ziekenhuis gepresenteerd.

Plaats een reactie