Brandweerlieden genieten het meeste vertrouwen

Een wereldwijde studie van GfK Verein naar het vertrouwen in beroepsgroepen toont aan dat brandweerlieden het meeste vertrouwen genieten.

Brandweermannen, brand blussen

In 15 van de 25 onderzochte landen eindigt dit beroep bovenaan de lijst, gevolgd door verpleegkundigen, artsen en leraren. Politici worden wereldwijd het minst vertrouwd.

In het onderzoek werden 30 beroepen onderzocht waarmee mensen direct of indirect in aanraking kunnen komen.

De gemiddelde vertrouwenscore over alle beroepsgroepen in Nederland is 70%. Dit is ten opzichte van andere landen bovengemiddeld. Bovenaan de lijst staan ook hier brandweerlieden (96%). Ze worden gevolgd door paramedici (95%) en verpleegkundigen (94%).

Beroepen in de gezondheidszorg eindigen vaak hoog. Alleen piloten (92%) en leerkrachten (89%) eindigen boven apothekers en artsen (beiden 88%). Politieagenten scoren in Nederland ook relatief goed met 82%. Wellicht heeft dit te maken met de burgergerichte instelling van de politie.

Slechts vijf beroepsgroepen worden door minder dan de helft van de Nederlanders vertrouwd. Geestelijken eindigen op een vertrouwenscore van 45%, maar gezien het aandeel Nederlanders zonder religieuze overtuiging (42%) komt dit niet als een verrassing. Andere beroepsgroepen die laag scoren zijn reclamespecialisten (44%), bankiers (36%) en verzekeringsagenten (32%).

Politici eindigen onderaan de Nederlandse lijst, ondanks het feit dat de score van 29% ten opzichte van andere landen nog relatief hoog is. De economische recessies als gevolg van de eurocrisis en de verzwakking van de export spelen hierbij ongetwijfeld een grote rol.

Plaats een reactie