Vooral jongeren eten in de periode van juli tot en met september regelmatig bramen. Dit zachtfruit wordt zowel in Nederland als Duitsland vooral tussendoor gegeten.
Bramenstruik. Fotocredits: Jason Merrick (cc)
Daarnaast eten Duitse consumenten bramen veel bij het ontbijt (26%), terwijl Nederlandse consumenten ze meer bij het nagerecht eten (25%). Dit blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw (PT).
In Duitsland zijn het vooral de jongeren van 25 tot 34 jaar die veel bramen eten (30%). Duitse consumenten vanaf 45 jaar eten relatief weinig bramen. In Nederland zijn bramen geliefd bij alle leeftijdcategorieën. Dat blijkt uit de Groente- en Fruitmonitor van het PT.
Export
De export van in Nederland geteelde bramen is de afgelopen jaren bijna gehalveerd naar 329.000 kilo. Deze afname werd vooral veroorzaakt door daling van de uitvoer naar de belangrijkste afnemer, het Verenigd Koninkrijk. In de periode 2008-2012 daalde de uitvoer van Nederlandse bramen naar dit land van 323.000 in 2008 naar 72.000 kilo in 2012. Andere grote exportmarkten voor Nederlandse bramen zijn Duitsland en Frankrijk.
Nederland is ook een doorvoerland voor bramen. In 2011 werd bijna 800.000 miljoen kilo geëxporteerd (inclusief re-export), waarvan een kwart naar de grootste afnemer Duitsland. Deze positie werd eerder ingenomen door het Verenigd Koninkrijk. De totale export naar het Verenigd Koninkrijk daalde van ruim 400.000 kilo in 2007 naar 145.000 kilo in 2011.
In Nederland worden meer bramen geïmporteerd dan geëxporteerd. In 2011 werd ruim 1 miljoen kilo geïmporteerd. Nederland importeert vooral bramen uit Mexico, België en Spanje.
Ook uit Servië wordt doorgaans veel ingevoerd. Echter in 2011 was de import uit Servië met 39.000 kilo aanzienlijk minder dan het voorgaande jaar (400.000 kilo).
Meer informatie
– http://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/product-van-de-week/bramen.html