BovenIJ neemt innovatieve niersteenvergruizer in gebruik

Vandaag heeft de afdeling urologie van het BovenIJ ziekenhuis een innovatief medisch apparaat in gebruik genomen dat nierstenen op een nieuwe manier in beeld brengt en behandelt. Er is nu nauwelijks meer röntgenstraling nodig: een verbetering voor de patiënt. Het BovenIJ ziekenhuis is hiermee het eerste ziekenhuis in Nederland waar behandeling met deze niersteenvergruizer plaatsvond.

Uroloog Maarten Schaaf: “Het mooie van de behandeling is dat een echoapparaat, gekoppeld aan een driedimensionale camera, de precieze locatie van de niersteen in het lichaam vastlegt. Vervolgens berekent de computer precies de goede stand van de behandeltafel en de vergruizer. Tijdens de vergruizing blijft het apparaat constant de locatie van de steen controleren zonder dat daar voor de patiënt schadelijke röntgenstralen aan te pas komen. Zo komt de energie beter en veiliger op de niersteen terecht en is de kans op volledige vergruizing met één behandeling een stuk groter.”

Niersteenbehandeling
Vanaf vandaag zal iedere patiënt die een niersteenvergruizing nodig heeft met dit nieuwe apparaat worden behandeld. Een niersteenvergruizer is een apparaat waarbij door middel van schokgolven energie wordt opgewekt. Deze energie wordt geconcentreerd op de plaats van de niersteen en daardoor vergruisd. Of vergruizing nodig is, is afhankelijk van de grootte, de plaats van de steen in de urinewegen en bijvoorbeeld bijkomende aandoeningen.

Plaats een reactie