Bouw bio-energiecentrale in Delfzijl

Ballast Nedam zal eind 2011 in consortium starten met de bouw van een Bio Energie Centrale (BEC) in Delfzijl voor opdrachtgever BioEnergieCentrale Delfzijl B.V. (Eneco Solar, Bio & Hydro B.V.) In het consortium werkt Ballast Nedam samen met het Duitse Areva Renewables GmbH en het Finse Metso Power Oy. De centrale heeft een vermogen van 49 megawatt en zal energie gaan produceren uit gerecycled afvalhoutsnippers.

De opdracht voor Ballast Nedam bedraagt circa EUR 48 miljoen. De werkzaamheden van Ballast Nedam bestaan uit het begeleiden van het vergunningentraject en design & construct van de civiele en bouwkundige onderdelen van het project.

De centrale BEC Delfzijl komt langs het zeehavenkanaal te staan en wordt in de zomer van 2013 in bedrijf genomen. Het vermogen van 49 megawatt levert capaciteit voor de elektriciteitsbehoefte van 120.000 huishoudens. In Nederland wordt momenteel circa 90 megawatt aan houtgestookte energie geleverd door vier centrales, die meestal gekoppeld zijn aan afvalverbrandingsinstallaties.

Ballast Nedam bewerkstelligt een optimale coördinatie voor de opdrachtgever door integratie van de werkprocessen in de keten. Met haar eigen interne specialistische bedrijven biedt Ballast Nedam ketenintegratie voor dit project. Ballast Nedam Engineering, Ballast Nedam Funderingstechniek en Ballast Nedam Specialistisch Grondverzet zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de werkzaamheden.

Dit project onderschrijft de strategie van Ballast Nedam om zich te richten op de integrale projecten en op de nichemarkten zoals de industriebouw, de ziekenhuizen, de offshore windmolens, secundaire grondstoffen en alternatieve brandstoffen.

2 gedachten over “Bouw bio-energiecentrale in Delfzijl”

 1. Dit is natuurlijk geweldig. Er moet meer geïnvesteerd worden in dit soort projecten. Het moet gewoon goed worden. Maakt het in de toekomst voordeliger. We staan nog steeds in de kinderschoenen.

  Beantwoorden
 2. Afgelopen vrijdag is deze installatie geopend. Een afvalhoutcentrale met, volgens Eneco, het hoogste rendement in de Benelux. Dit is echter maar 37% (http://projecten.eneco.nl/eneco-bio-golden-raand/projectgegevens/feiten-en-cijfers/). Alle warmte gaat echter verloren, hiermee wordt de Waddenzee verwarmd. Een rendement van 37% betekent dat er meer energie verloren gaat, dan dat er nuttig wordt gebruikt, niet bepaald innovatief.

  Er zijn centrales die wel de warmte nuttig gebruiken die veel hogere rendementen halen (http://www.host.nl/wp/wp-content/uploads/2007/11/HoSt_Vink-Sion_NL.pdf ).

  Enige reden dat Eneco dit doet is financieel. Dit project is opgezet door Econcern (de graaiers en potverteerders). Opgezet in 2005 heeft deze ongetwijfeld een MEP subsidie. Hoogte hiervan is EUR 97 / MWh (http://www.energymatters.nl/Portals/0/Glastuinbouw/Ondernemersplatform/2010_08/Energy%20Matters,%20Export%20NL%20hout%20LNV%2018-05-2010.pdf) met een looptijd van 10 jaar. De centrale heeft EUR 155 miljoen gekost (http://www.industcards.com/biomass-be-nl.htm) en ontvangt aan subsidie meer dan het dubbele. Eneco geeft zelf ook toe dat er flink aan wordt verdiend: http://www.eneco.com/nl/organisatie/aandeelhouders/nieuws-voor-aandeelhouders/2013/editie-april/eneco-bouwt-grootste-bio-energiecentrale-benelux/

  En ja, als de subsidie stopt, dan worden dit soort centrales gesloten. Pas als er dan weer nieuwe subsidie komt gaan ze weer open, zie Cuijk (http://www.omroepbrabant.nl/?news/181901622/Essent+wil+mestfabriek+bij+biocentrale+in+Cuijk.aspx)

  Conclusie: Dit project is niet innovatief, efficient en kost de overheid gigantisch veel geld zonder werkelijk blijvend effect.

  Beantwoorden

Plaats een reactie