Borstreconstructie na borstkanker

Op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) start de Borstkankermaand dit jaar met borstreconstructies in diverse ziekenhuizen in Nederland, die live zijn te volgen via internet. In totaal doen 9 ziekenhuizen verspreid over Nederland mee aan dit bijzondere initiatief.

Borstreconstructie
Veel vrouwen met borstkanker zijn niet op de hoogte van de reconstructieve mogelijkheden na borstkanker. In Nederland
 wordt per jaar bij ongeveer 15.000 vrouwen borstkanker geconstateerd.

Met de live uitzendingen wil de NVPC in het kader van de Borstkankermaand aandacht vragen voor de reconstructiemogelijkheden die vrouwen met borstkanker hebben, die voor hen van grote betekenis kunnen zijn voor de kwaliteit van leven. Momenteel krijgt nog geen 15 procent van de patiënten een borstreconstructie, ofwel een nieuwe of verbeterde borst. Opvallende trend is dat er steeds vaker om een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel wordt gevraagd, waarbij geen implantaten worden gebruikt.

Van de 15.000 vrouwen die jaarlijks de diagnose borstkanker krijgen, overleven er steeds meer. Daarbij is sprake van een toenemend aantal jonge vrouwen. Dit maakt het belang van het kennen van de mogelijkheden en het doen van een borstreconstructie steeds belangrijker. Het is aangetoond dat een borstreconstructie bijdraagt aan het herstel van vrouwen die behandeld worden voor borstkanker, doordat de psychologische, sociale en seksuele nadelen die samenhangen met het verlies van een borst verminderen.

Live te volgen
Op 1 oktober 2014 zijn diverse operaties te volgen volgens één van de innovatieve reconstructiemethoden met lichaamseigen weefsel, de zogenaamde DIEP-lap methode. Daarnaast zijn er de zogenaamde oncoplastische reconstructies waarbij de plastisch chirurg een borstreconstructie doet na borstsparende chirurgie. Door deze samenwerking tussen chirurgen en plastisch chirurgen wordt soms de operatie van een borstamputatie veranderd in een borstsparende operatie.

Naast de live-streaming via internet is het mogelijk voor publiek om de operaties in de deelnemende ziekenhuizen live op scherm te volgen en voorlichtingsactiviteiten bij te wonen. Meer informatie over de deelnemende ziekenhuizen en voorlichtingsprogramma’s zijn te vinden via www.nvpc.nl.

Vrouwen onvoldoende op de hoogte
Hinne Rakhorst, bestuurslid van de NVPC: “De meeste vrouwen weten niet wat er allemaal op het gebied van borstreconstructie mogelijk is, ondanks een overvol internet. Soms worden bepaalde behandelingen in ziekenhuizen niet aangeboden en is het mogelijk dat een andere behandeling in een ander ziekenhuis voor een patiënt een betere keuze is. Daarom is het zo belangrijk dat patiënten zich zo goed mogelijk laten informeren over wat de opties voor hen zijn. Die keus is aan de patiënt, niet aan de dokter.”

De NVPC heeft in dat kader recent een medische richtlijn opgesteld, waarin staat dat in een ziekenhuis waar borstkanker wordt behandeld een multidisciplinair team aanwezig moet zijn.

Rakhorst: “Daarin hoort een plastisch chirurg en diens behandeling in het behandelplan van borstkanker. Dus naast de eventuele chemotherapie of bestraling, moet ook een borstreconstructie worden besproken. Op die manier kunnen vrouwen met borstkanker volledig worden geïnformeerd over de reconstructieve mogelijkheden die zij hebben en kan na een weloverwogen keuze een eventuele borstreconstructie uitgevoerd worden.”

Reconstructie met lichaamseigen weefsel
Bij borstreconstructie met lichaamseigen weefsel zijn er geen prothesen meer nodig om een borst te maken nadat deze voor bijvoorbeeld borstkanker is geamputeerd. Zo wordt bij de DIEP-lap methode met weefsel afkomstig van de buik een nieuwe borst gemaakt. Deze reconstructietechniek wordt sinds het jaar 2000 in Nederland door veel ziekenhuizen met grote regelmaat uitgevoerd. Deze reconstructie wordt veilig en goed door Nederlandse plastisch chirurgen uitgevoerd.

In 2013 zijn in Nederland ongeveer 900 borsten gemaakt met deze techniek. Elk jaar stijgt de vraag naar deze vorm van reconstructie. Deze vorm van borstreconstructie is echter niet voor iedereen geschikt die een borstamputatie heeft gehad wegens borstkanker of preventief bij erfelijke aanleg door bijvoorbeeld de genmutatie ‘BRCA1’. Extra risico hebben mensen die roken en overgewicht (BMI>35) hebben. De borstreconstructie is bovendien vaak goed mogelijk bij vrouwen die bestraald zijn.

Plaats een reactie