Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg krijgt binnenkort een splinternieuwe mammograaf, die afwijkingen in de borst haarscherp in beeld kan brengen. De apparatuur en daarmee de kwaliteit van de foto’s sluit exact aan bij de apparatuur die gebruikt wordt bij de bevolkingsonderzoeken. Bijkomend voordeel is, dat het met de nieuwe mammograaf ook mogelijk is zogeheten vacuümbiopten af te nemen.
Bevolkingsonderzoek naar borstkanker
Momenteel en in de komende weken loopt er in drie regio’s rondom het Hardenbergse ziekenhuis een bevolkingsonderzoek naar borstkanker onder vrouwen in de leeftijd van 50 – 75 jaar. Wanneer een afwijking wordt geconstateerd, krijgt de vrouw via de huisarts een verwijzing naar bijvoorbeeld de mammapoli van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis. Vervolgens wordt op de radiologieafdeling met een mammograaf opnieuw een foto van de borst (mamma) gemaakt en vindt aanvullend echo-onderzoek plaats. De nieuwe mammograaf levert dezelfde hoge kwaliteit beelden op als die van het bevolkingsonderzoek. Hierdoor zijn ze goed met elkaar te vergelijken.
Minder belastend
Voordeel van de nieuwe mammograaf is, dat het onderzoek minder belastend is voor de patiënt. “Er komt minder straling bij kijken, het onderzoek is vaak minder gevoelig en het duurt korter. Bovendien zijn de foto’s digitaal en van nog betere kwaliteit dan voorheen,” somt radioloog Bart Posthuma op; “Bij de nieuwe mammografie kunnen wij, gesteund door computertechnieken voor het vinden van kleine kalkjes, deze kleinere afwijkingen in de borst nog beter opsporen. Deze microkalkjes kunnen duiden op een voorstadium van kanker. Juist dat wil je zo snel mogelijk ontdekken, omdat er dan een betere kans is op genezing.”
Vacuümbioptie
Met de nieuwe mammograaf is het ook mogelijk om zogeheten vacuümbiopten te nemen. Dit is een belangrijke kwaliteitsverbetering. Posthuma legt uit, dat via de oude methode vijf keer in de borst geprikt wordt om kleine stukjes weefsel uit te nemen. Bij de vacuümmethode gebeurt dit in één keer, met een naald die fungeert als een soort stofzuigertje. Het weefsel dat op deze manier is afgenomen, stelt de patholoog-anatoom in staat het weefsel nog beter te beoordelen.
Snelle diagnostiek
Een patiënt bij wie een afwijking is geconstateerd, kan binnen twee werkdagen terecht op de mammapoli en voor een mammo- en echografie. Wanneer vacuümbioptie nodig is, kan dit vervolgens heel snel, zo mogelijk binnen 24 uur.
Behalve via het bevolkingsonderzoek, komen ook patiënten met een voelbare afwijking in de borst op doorverwijzing van de huisarts naar de mammapoli. Daarnaast vinden er reguliere controles plaats van patiënten die al onder behandeling zijn.
“De nieuwe mammograaf en vacuümbioptie zijn echt een grote stap vooruit op het gebied van diagnostiek van borstkanker, waardoor behandeling in een heel pril stadium kan starten,” aldus de Hardenbergse radioloog.