Borstkankerpreventie met vitamine D

Borstkanker kan worden voorkomen met een adequate blootstelling aan zonlicht in combinatie met voldoende vitamine D-inname via de voeding of supplementen. In landen op het noordelijk halfrond is het echter – zeker voor postmenopauzale vrouwen – moeilijk om voldoende vitamine D via zonlicht te verkrijgen.

Voor hun studie observeerden de onderzoekers gedurende 10 jaar bijna 70.000 Franse vrouwen. In deze periode werd bij 2871 vrouwen borstkanker vastgesteld. In de analyse werd gekeken naar het borstkankerrisico bij postmenopauzale vrouwen. Er werd hierbij gecorrigeerd voor beïnvloedende factoren. Er werd niet een direct verband gevonden tussen de vitamine D-inname en het borstkankerrisico.

Wel werd aangetoond dat postmenopauzale vrouwen die in zonnige gebieden woonden zoals de zuidelijke Provence en die voldoende vitamine D binnenkregen een veel lagere kans hadden op borstkanker dan vrouwen die in gebieden met weinig zonlicht leefden en weinig vitamine D binnenkregen.

De risicoreductie voor vitamine D vanuit zonlicht in combinatie met voeding en supplementen was respectievelijk 32% en 43%. Volgens de onderzoekers is een bepaalde minimale blootstelling aan zonlicht en inname via de voeding of supplementen noodzakelijk om borstkanker te voorkomen. Voor vrouwen op het noordelijk halfrond is het echter zeer moeilijk om deze minimale waarde te bereiken, aangezien het zonlicht daar niet sterk genoeg is.

Bron: Engel P, Fagherazzi G, [..], Clavel-Chapelon F. Joint effects of dietary vitamin D and sun exposure on breast cancer risk: results from the French E3N cohort. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2011; 20(1):187-98

Plaats een reactie