Boezemfibrilleren veilig behandelen

Irene Hof onderzocht welke factoren veranderingen in de linker boezem veroorzaken na catheterablatie. Bij een catheterablatie worden via de liesaders catheters naar het hart geleid en worden littekens aangebracht in de linker boezem met radiofrequente energie die ervoor zorgen dat boezemfibrilleren niet meer kan ontstaan.

Hof laat zien dat zowel het herstel van het normale hartritme als het ontstaan van littekenweefsel door de catheterablatie de linker boezem beïnvloeden. De maximale linker boezem nam in grootte af bij alle patiënten na ablatie, terwijl de linker-boezemfunctie alleen iets afnam in patiënten waarbij de catheterablatie niet succesvol was. Patiënten die wel een succesvolle catheterablatie hadden ondergaan, lieten een behouden linker-boezemfunctie zien.

Deze informatie is belangrijk voor het beleid ten aanzien van de bloedverdunners die deze patiënten gebruiken. Normaal gesproken worden de bloedverdunners gestaakt na een succesvolle catheterablatie. Hof heeft bewezen dat de linker-boezemfunctie niet verslechtert na een succesvolle catheterablatie en ondersteunt daarmee dat de bloedverdunners in deze patiënten inderdaad gestaakt kunnen worden.

Promotiegegevens
Promovendus: Irene Hof
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Impact of catheter ablation of atrial fibrillation on the left atrium
Promotor 1: Prof.dr. R.N.W. Hauer
Promotor 2: Dr. K.P. Loh
Copromotor 1: Prof.dr. H.G. Calkins
Copromotor 2: Dr. B.K. Velthuis
Datum en tijd: 19/1/2012 16:15
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie