Boetes en aanhoudingen illegaal slachten tijdens Offerfeest

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) en de politie hebben samen tijdens het Offerfeest 14 processen-verbaal opgemaakt en 7 aanhoudingen verricht. In alle gevallen betrof het illegaal slachten van dieren. Het ritueel slachten op de slachthuizen is tijdens het Offerfeest over het algemeen redelijk tot goed verlopen.

In Gouda zijn in een kofferbak van een auto 6 illegaal geslachte schapen aangetroffen. De politie hield 2 mensen aan. In de omgeving van Montfoort heeft de politie 2 verdachten op heterdaad betrapt bij het slachten van een schaap. Eén verdachte is aangehouden en de ander is gevlucht. In de omgeving van Voorschoten kreeg de politie een melding dat 3 personen op een veehouderij illegaal aan het slachten waren.

In Heusden (Den Bosch) zijn 4 mensen door de politie aangehouden. Zij worden verdacht van het illegaal slachten van 6 schapen. Deze schapen waren ook niet voorzien van de verplichte oormerken. Alleen door een oormerk kan de herkomst van een dier worden achterhaald en worden vastgesteld dat deze geschikt is voor consumptie. Van deze dieren waren er al 4 geslacht; de 2 levende schapen zijn in beslag genomen.

In Wieringermeer trof de nVWA huiden en slachtafval aan van 7 illegaal geslachte schapen. De 4 daders waren nog aanwezig. Alle verdachten kregen een proces-verbaal.

Erkende slachthuizen
Alleen in de daarvoor aangewezen slachthuizen mogen dieren worden gedood zonder verdoving. Het ritueel slachten op bijvoorbeeld een boerderij of in een woning is verboden. Dit kan leiden tot een boete van maximaal € 76.000, een taakstraf of een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar.

Toezicht nVWA-dierenarts
Er zijn voor het offerfeest ongeveer 55.000 schapen en geiten en 5.000 runderen ritueel geslacht in 94 slachthuizen. Het hele proces van aanvoer, doden en slachten vond de afgelopen dagen plaats onder permanent toezicht van een dierenarts van de nVWA. In totaal zijn er in Nederland 215 slachterijen.