Boeddhisme in opvoeding en onderwijs in Nederland

Met hart en ziel zet leerkracht Douwe Hoitsma zich in voor de oprichting van de eerste basisschool op boeddhistische grondslag in Nederland. Maar hoe leer je kinderen eigenlijk mediteren en aandachtig zijn? Ancilla en Joost hebben twee jonge kinderen. Op welke manier integreren zij hun boeddhistische overtuigingen in hun opvoeding, en wat vinden de kinderen er zelf van? Regisseur Anne Kleisen ging op onderzoek uit. Het resultaat is te zien in de documentaire Spelen met verlichting, zondag 30 mei om 13:00 op Nederland 2.

José probeert haar twee pubers, zoon Ruben en dochter Yara, boeddhistisch op te voeden. Van kleins af aan gaat Yara mee naar bijeenkomsten van leraar Sogyal Rinpoche. Wat vindt Yara daar zelf van?

Jishin Hendriks leidt al jaren retraites voor gezinnen in zencentrum Noorderpoort. De kinderen worden actief betrokken bij in stilte eten, boeddhistische teksten reciteren en werkmeditatie. Ook leerkracht Douwe Hoitsma wil kinderen basale boeddhistische vaardigheden leren, zoals mediteren en aandachtig zijn. Hoe breng je dit over in de klas, en hoe reageren de kinderen daar op?

Uitzenddatum: zondag 30-5-2010 13:00 – 13:30, Ned 2
Herhaling: zaterdag 5-6-2010 09:25 – 09:55, Ned 2
Uitzendtijden onder voorbehoud.

Plaats een reactie