Bodemleven is onmisbaar maar onbekend

Welke ‘bodemschatjes’ leven er allemaal onder onze voeten? Ontdek het op zondag 4 oktober 2015 in je eigen achtertuin! Of in het park om de hoek, op je groene dak of zelfs je balkon. Samen met het Centre for Soil Ecology organiseert het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) dit jaar geen gewone Dierendag op 4 oktober 2015, maar Bodemdierendag! Dit is zonet aangekondigd bij het radioprogramma Vroege Vogels.

Pissebed
Pissebed, fotograaf Theodoor Heijerman.

Ken je je buren? Nee, niet die. We bedoelen de kleine diertjes van de ‘begane grond’! De miljoenpoten, pissebedden en springstaarten bijvoorbeeld. Het bodemleven is onbekend, en daardoor onbemind. Toch is het onmisbaar voor een gezonde bodem. Zonder dat rijke bodemleven geen gezuiverd water, geen stoffen voor onze kleding en onvoldoende voedsel bijvoorbeeld. In één handje grond zitten al meer bodembewoners dan het totale aantal mensen op aarde.

Kever
Kever, fotograaf Theodoor Heijerman.

Op Bodemdierendag, speciaal omdat 2015 internationaal het Jaar van de Bodem is, nodigen we iedereen uit om kennis te maken. Kennis maken op twee manieren! Door de bodemdieren in je eigen tuin of op je balkon op te zoeken, én door je vondsten door te geven via www.bodemdierendag.nl. Zo kunnen we kijken of het in onze Nederlandse dorpen en steden goed gaat met dat belangrijke bodemleven. Daar is nu namelijk nog veel te weinig van bekend.

Miljoenpoot
Miljoenpoot, fotograaf Theodoor Heijerman.

Iedereen kan de tien meest voorkomende hoofdgroepen ontdekken met hulp van de speciale zoekkaart. Die is te downloaden op de website. Het gaat hier om regenwormen, huisjesslakken, kevers en zo nog een paar groepen. Voor de liefhebbers is er ook een ‘expert level’ met interessante soorten (op de achterkant). Daarbij moet je denken aan aardkruiper, glimworm of tijgerslak. Inleveren van de lijstjes bodemdieren kan tot maandag 5 oktober 12.00 uur. Een week later maken we de resultaten bekend!

Regenworm
Regenworm, fotograaf Theodoor Heijerman.

Wie een leuke foto stuurt van het zoeken maakt kans op een dekbedhoes met zijn favoriete bodemdier! Om alvast in de stemming te komen, valt er te grasduinen in de Bodembewoners van de Maand. Daar is ook te lezen waar al deze ‘bodemschatjes’ goed voor zijn.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) organiseert de Bodemdierendag samen met het Centre for Soil Ecology van het NIOO en Wageningen UR. Bodemdierenexperts van NIOO, Wageningen UR en Vrije Universiteit Amsterdam stelden de zoekkaart samen en VARA’s radioprogramma Vroege Vogels zendt live de zoektocht naar bodemdieren uit. Samen een mooi ‘ecosysteem’ voor Bodemdierendag!

Bodemdierendag

Plaats een reactie