Bob Löwenberg ontvangt de Jean Bernard Life Time Achievement Award

Professor Löwenberg, hematoloog van het Erasmus MC, ontvangt morgen de Jean Bernard Life Time Achievement Award. De Europese vereniging van hematologen kent hem deze prestigieuze prijs toe vanwege zijn buitengewone bijdragen aan de ontwikkeling van behandelingen van ziekten van het bloed, in het bijzonder leukemie. Löwenberg is de eerste Nederlander die met deze prijs wordt beloond.

Professor Löwenberg krijgt beloning voor zijn levenswerk

Bob Löwenberg staat vooral bekend om zijn bijdragen aan onderzoeken en behandelingen van de meest voorkomende vorm van leukemie, Acute Myeloide Leukemie. Recente onderzoeken richten zich op de medicijnen (chemokuren) tegen deze ziekte. Löwenberg en zijn onderzoekers ontdekten dat patiënten al decennialang een 10 keer hogere dosis chemo (Cytarabine) kregen dan noodzakelijk was. De lagere dosis is door dit onderzoek wereldwijd de standaard geworden. Ook ontdekte Löwenberg dat bij oudere patiënten de dosis chemo (Daunorubicin) juist kan worden verdubbeld. De kans op overleving stijgt dan aanzienlijk, terwijl er geen extra bijwerkingen optreden.

Löwenberg was van 1990 tot begin dit jaar hoofd van de afdeling Hematologie van het Erasmus MC en is één van de grondleggers van het Nederlands-Belgische samenwerkingsverband HOVON. Momenteel is hij voorzitter van het gedeelte dat trials doet op het gebied van leukemie. Löwenberg heeft al veel prijzen op zijn naam staan.

Eerder dit jaar werd hij bijvoorbeeld benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn bijdragen aan de verbetering van de diagnostiek en de behandeling van leukemie en de ontwikkeling van stamceltransplantatie.

IIn de onderzoekswereld heeft de hematoloog een grote naam. Onderzoek dat in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften wordt gepubliceerd onder leiding van Löwenberg is ruim 14.000 keer geciteerd door internationale wetenschappers. De prijs wordt uitgereikt tijdens het congres van de European Hematology Association in Londen.

1 gedachte over “Bob Löwenberg ontvangt de Jean Bernard Life Time Achievement Award”

Plaats een reactie