Bloedwaarde voorspelt hoe lang vrouw vruchtbaar blijft

De leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen is te voorspellen. Dat concludeert arts-onderzoeker Simone Broer van het UMC Utrecht in het tijdschrift Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Door het meten van het hormoon AMH in het bloed van vrouwen, kan berekend worden hoe lang zij vruchtbaar zijn.

Normaliter komen vrouwen tussen hun veertigste en zestigste jaar in de overgang. De vruchtbaarheid van de vrouw eindigt tien jaar daarvoor, in het meest ongunstige geval dus al rond het dertigste levensjaar. In verband met de planning van gezin en carrière kan de verwachtte vruchtbaarheidsduur van grote waarde zijn voor vrouwen.

Menopauze
In het onderzoek van het UMC Utrecht werden 257 gezonde vrouwen elf jaar gevolgd. Broer koppelde waarden van het hormoon AMH aan het ingaan van de menopauze. Zij maakte met die gegevens een model om de menopauzeleeftijd te voorspellen. Met deze leeftijdsspecifieke AMH-waarde kan het einde van de vruchtbaarheid van de individuele vrouw worden ingeschat met een marge van enkele jaren.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van gynaecologen prof. dr. Frank Broekmans en prof. dr. Bart Fauser. Momenteel vindt in het UMC Utrecht vervolgonderzoek plaats om de toepasbaarheid van de test definitief vast te stellen.

Leeftijd
“Vrouwen stellen het krijgen van kinderen vaak uit tot hun carrière opgestart is, maar soms blijkt dan dat ze moeilijk zwanger kunnen worden. Het kan daarom voor vrouwen van grote waarde te zijn vooraf te weten tot welke leeftijd ze vruchtbaar blijven. Als eerste in de wereld zij wij er in geslaagd een voorspelling op deze langere termijn voor individuele vrouwen te doen”, aldus Broer en Broekmans.

Vrouwen waarvan voorspeld is dat ze vroeg onvruchtbaar zullen worden, kunnen ervoor kiezen om hun eicellen in te vriezen. Op die manier kunnen ze via IVF alsnog kinderen krijgen, als blijkt dat spontaan zwanger worden niet meer lukt. Het UMC Utrecht biedt de mogelijkheid om eicellen in te vriezen en te bewaren in een eicelbank.

1 gedachte over “Bloedwaarde voorspelt hoe lang vrouw vruchtbaar blijft”

  1. Goed dat deze informatie nu meer publiek wordt.

    Wel jammer dat de indruk wordt gewekt dat bij ivf (al dan niet met ingevoren eicellen) er altijd kinderen worden verkregen. Niets is minder waar, ivf biedt geen echt garanties. Enkel goed hoop.

    Een deel van het mogelijke uitstelgedrag van vrouwen wordt -naar mijn mening- door dit soort stellige berichtgeving gevoed. Ik zou hier voortaan iets meer voorzichtig in zijn.

    Beantwoorden

Plaats een reactie