Bloedsuikerwaarden versturen via je smartphone

0
931

Je pakt een glucosemeter, prikt een druppel bloed en stuurt de waarde via je smartphone naar de kinderarts of kinderdiabetesverpleegkundige, die jouw bloedsuikerwaarden controleert en daarover adviseert.

Tieners met diabetes versturen via een smartphone hun bloedsuikerwaarden naar hun kinderarts of kinderdiabetesverpleegkundige in Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Een groep van 10 tieners met diabetes uit Ziekenhuis Gelderse Vallei kreeg afgelopen week een smartphone uitgereikt en gaat nu zelf hun bloedwaarden doorsturen.

Dit is een goed voorbeeld van vooruitstrevende kinderdiabeteszorg. Het meet en weetsysteem voor uitwisseling van gegevens ‘BLink’, is een e-Zorg project. Het ziekenhuis ontwikkelt steeds meer nieuwe manieren van zorg met behulp van internet-technologie.

De groep 12 tot 18 jarigen ging tijdens een startbijeenkomst meteen aan de slag met hun smartphone. Kinderarts Gert Jan van der Burg instrueerde de diabetespatiënten hoe zij de App BLink moeten gebruiken. Hij constateert met genoegen: ‘De ‘BLink-testers’ zijn erg enthousiast en hun ouders ook! Zij zijn een van de eerste kinderen in Nederland die met hun smartphone werken om zo goed mogelijk ingesteld te zijn en blijven op insuline. Dit is een heel belangrijke vernieuwing in de zorg.’

Hoe werkt BLink?
Met zijn smartphone stuurt de diabetespatiënt de glucosewaarden via een bluetoothmodule naar Patient1. Dit is een persoonlijk digitaal patiëntendossier met een diabetesdagboekje. Dat dagboekje is weer gekoppeld aan het patiëntendossier in Ziekenhuis Gelderse Vallei.
De kinderdiabetesverpleegkundige of kinderarts beoordeelt de bloedwaarden uit het diabetesdagboek en stuurt een bericht met een advies terug. De jongere met diabetes bekijkt het advies via de smartphone (of computer). Zo’n advies gaat bijvoorbeeld over het aanpassen van de medicatie of voeding of een leefstijladvies.

Testers
Het Meet-en-Weet systeem BLink is ontwikkeld door Ziekenhuis Gelderse Vallei, Menarini Diagnostics en Patient1. Menarini Diagnostics is een producent van glucosemeters. Zij hebben de bloedsuikermeter met de bluetoothmodule (draadloze verbinding) ontwikkeld. Patient1 is een online gezondheidsdossier waar allerlei medische gegevens van patiënten veilig zijn opgeslagen en te raadplegen voor patiënten en zorgverleners. Het BLink-systeem voldoet aan de hoogste internationale beveiligingsnormen.

De testgroep van patiënten uit Ziekenhuis Gelderse Vallei gaat ervaring opdoen met het systeem en evalueren. De groep van 10 tieners wordt binnenkort uitgebreid naar 30.