Bloedstolling bij trombose

De bloedstolling kent grofweg drie systemen: stolling, natuurlijke antistolling, en stolselafbraak, die in verbluffend evenwicht met elkaar zijn – als het goed is. Dit is te vergelijken met het remmen en gasgeven tegelijk, en wel zodanig dat de auto doet wat hij doen moet: stilstaan of rustig doorrijden.

– Vrijdag 16 september 2011, 16:00 uur

Bij ziektebeelden in de trombose en hemostase is dit evenwicht verstoord: mensen hebben een neiging tot stolselvorming in intacte bloedvaten en krijgen trombose. Of ze stollen niet goed genoeg, en lijden aan spontane bloedingen.

De laatste decennia is de kennis van verhoogde tromboseneiging enorm toegenomen, en dit heeft geleid tot een beter begrip van het ontstaan van trombose, kennis omtrent verschillen tussen het aderlijke en slagaderlijke bloedvatsysteem, het ontwikkelen van nieuwe antistollingsmiddelen, en zelfs tot een zoektocht naar hoe de bloedstolling de voortplanting van vrouwen en mannen beïnvloedt.

Het evenwicht tussen diepgravend onderzoek naar mechanismen en klinisch nut is spannend, waarbij klinisch onderzoekers, epidemiologen en fundamentele onderzoekers elkaar in de trapeze van de wetenschap moeten blijven opzoeken en vinden, betoogt Saskia Middeldorp in het eerste deel van de dubbeloratie, samen met prof. dr. E.S. Stroes.

– Mw. prof. dr. S. Middeldorp, hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder trombose en hemostase: In evenwicht
– Vrijdag 16 september 2011, 16:00 uur

Plaats een reactie