Kijken met je handen – meestal is het streng verboden maar in het Museum Henriëtte Polak mag het voor één keer. Het Zutphense museum houdt 10 mei een ‘voel-rondleiding’ speciaal voor een groep blinde en slechtziende kinderen. Deze unieke actie is een initiatief van Sander Smale (11) uit Markelo, kinderambassadeur van NSGK voor het gehandicapte kind en zelf visueel gehandicapt.
Kijken met je handen
Toen Sander in 2010 kinderambassadeur werd van NSGK, had hij één grote wens: dat musea toegankelijk worden voor blinde kinderen. “Ik kijk met mijn handen, maar omdat in musea heel veel dingen achter glas staan kan ik niets voelen. Dat vind ik erg jammer en dat wil ik graag veranderen.” NSGK pakte deze wens op en vroeg Museum Henriëtte Polak om een speciale rondleiding te organiseren voor Sander met zeven vrienden en klasgenoten.
Beelden
De kinderen gaan op de tast de beeldencollectie van het museum bekijken. Zo ervaren ze op welke manieren een beeldhouwer zijn beeld vorm kan geven. Zo zijn er gladde en ruwe oppervlakken en geeft de ene kunstenaar zijn onderwerp grof weer, terwijl ander juist fijn werkt. Naast beelden uit de vaste collectie zullen ook werken uit de tentoonstelling van kunstenares Natasja Bennink aan bod komen. Deze beelden mogen de kinderen zelfs zonder beschermende handschoentjes aan aanraken. Het is voor het eerst dat het Museum Henriette Polak dit doet.
NSGK voor het gehandicapte kind
NSGK helpt kinderen en jongeren met een handicap om zich zo volwaardig mogelijk te ontwikkelen. “Kunst en cultuur horen daarbij, maar veel culturele uitjes zijn niet toegankelijk voor kinderen met een handicap”, zegt NSGK-directeur Ingrid Tuinenburg. “Daarom heeft NSGK zich sterk gemaakt om Sanders wens uit te laten komen. We zijn blij met de medewerking van Museum Henriëtte Polak en we hopen dat nog veel musea dit voorbeeld zullen volgen.”
Museum Henriëtte Polak
Het Museum Henriette Polak is hét museum voor modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst in Nederland. Het museum toont het werk van kunstenaars die zich bewegen tussen traditie en vernieuwing, abstractie en figuratie, zoals Joop Sjollema, Jan Wolkers en Arie Schippers. Naast de vaste collectie presenteert het museum meerdere wisseltentoonstellingen per jaar.