Bliksemactie Nederland voorkomt bloedtekort Slovenië

Door een snelle actie van de Nederlandse bloedvoorzieningsorganisatie Sanquin afgelopen weekend blijft er in Slovenië deze week bloed beschikbaar. Zaterdagochtend riep de Sloveense bloedbank de hulp in van Sanquin, omdat de testapparatuur het in Slovenië had begeven. Als het bloed van donors niet op infecties kan worden getest, mag het niet aan patiënten worden gegeven.

Slovenië heeft voor Nederland gekozen, omdat Sanquin een goed georganiseerd, modern screeningslaboratorium heeft met voldoende capaciteit. Na telefonisch overleg zijn er 700 buisjes Sloveens bloed dezelfde dag overgevlogen naar Amsterdam. Vijftien uur later waren de testresultaten van Sanquins laboratorium beschikbaar. Geplande operaties en de behandeling met bloedplaatjes kunnen in Slovenië nu gewoon doorgaan.

Sanquin
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, patiënten en donors te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.

Plaats een reactie