Blijvend effect van GRAZAX bevestigd

De resultaten van het vijfde jaar van een langdurig klinisch onderzoek bevestigen de ziektemodificerende werking van GRAZAX. Voor het eerst is vastgesteld dat het positieve klinische effect van de tablet twee jaar na voltooiing van de behandeling aanhoudt.

Onlangs heeft ALK zeer positieve resultaten bekendgemaakt uit het tweede en laatste follow-up jaar van het langetermijnonderzoek (GT-08) met GRAZAX, de door ALK ontwikkelde immunotherapietablet voor graspollenallergie. De resultaten tonen aan dat de gunstige invloed op het beloop van allergische rhinitis (disease modifying effect) van GRAZAX aanwezig blijft na voltooiing van de aanbevolen drie jaar durende behandeling.

Twee jaar na voltooiing van de behandeling verminderde GRAZAX hooikoortssymptomen in dezelfde mate als in het voorgaande jaar van het klinisch onderzoek. Naast deze significante vermindering van hooikoortssymptomen nam ook de behoefte aan symptomatische medicatie aanzienlijk af. Bovendien blijkt uit immunologische analyses dat er sprake is van een aanhoudend positief effect op het immuunsysteem, wat duidt op een blijvende tolerantie voor graspollen.

Deze positieve resultaten werden behaald ondanks beduidend minder blootstelling aan graspollen in 2009 vergeleken met de voorgaande pollenseizoenen in 2005-2008.

In 2009 werd GRAZAX in Europa goedgekeurd voor gebruik als disease modifying allergiebehandeling. Deze goedkeuring was gebaseerd op de resultaten van het eerste follow-up jaar van het GT-08-onderzoek. De recente bevindingen bekrachtigen daarom de wetenschappelijke en klinische rationale van het product. GRAZAX is het enige geregistreerde geneesmiddel in tabletvorm voor de behandeling van graspollenallergie waarvan het aanhoudende effect na voltooiing van de behandeling is aangetoond.

Plaats een reactie