Bleker dwingt boeren tot steeds grootschaliger landbouw

0
571

GroenLinks wil dat boeren een betere prijs krijgen voor hun producten. Staatssecretaris Bleker van Landbouw dwingt boeren nu om steeds grootschaliger te gaan boeren. GroenLinks wil die cirkel doorbreken door boeren een betere prijs te geven. Dat levert eten op dat kwalitaitef beter is en diervriendelijker geproduceerd. GroenLinks-Tweede Kamerlid Arjan El Fassed doet dinsdag 6 december 2011 voorstellen hiervoor bij de behandeling van de landbouwbegroting in de Tweede Kamer.

El Fassed: “Bleker laat zijn kiezers vallen. Hij houdt boeren gevangen in te lage prijzen voor hun voedsel. Zo is hij verantwoordelijk voor de toename van megastallen. Een hogere prijs voor beter eten is de oplossing.”

GroenLinks wil dat boeren meer dan nu, de mogelijkheid krijgen te onderhandelen met supermarktketens en de verwerkende industrie. GroenLinks wil dat Bleker in Brussel pleit voor meer macht van deze boeren. Zij moeten meer ruimte krijgen voor goede afspraken.

El Fassed: “Bleker moet de kant van de boeren kiezen. Als hij niet achter ze gaat staan blijven ze voor veel te lage prijzen produceren. Boeren in Brabant en elders voelen zich alsof het mes op hun keel wordt gezet. Ze worden gedwongen te kiezen tussen schaalvergroting of stoppen. Megastallen zijn de doodsteek voor boeren. Schaalvergroting leidt tot grote risico’s voor volksgezondheid, dierenwelzijn en milieu. Met de groei van megastallen, leggen boeren gezinsbedrijven, het traditionele hart van het CDA, het loodje.”

Naast een betere prijs voor hun product, moeten boeren volgens GroenLinks ook meer mogelijkheden krijgen lokale energieleverancier te worden. GroenLinks zal met een voorstel komen waarin de salderingsgrens wordt opgetrokken van 5000 KWh 20.000 KWh. Hierdoor wordt het voor boeren met grote staldaken eerder rendabel te investeren in zonne-energie.

El Fassed: “Staldaken van boeren in Duitsland liggen vol met zonnepanelen, maar in Nederland zie je dit bijna nergens omdat door de belasting die het kabinet heft verhinderd wordt dat het rendabel is te investeren in zonne-energie.”