Blade Runner Oscar Pistorius naar FBK-Games

0
884

Oscar Pistorius komt naar de FBK-Games. De Zuidafrikaanse sprinter alias ‘Blade Runner’ loopt bij Neerlands grootste baanatletiekwedstrijd in Hengelo op zondag 27 mei 2012 zijn geliefde 400 meter.

Oscar Pistorius van start op de 400 meter tijdens de WK Atletiek in Daegu, 2011. Foto: Erik van Leeuwen.

Pistorius voldeed vorig jaar met een persoonlijk record van 45.07 sec. aan de limiet voor deelname aan de Olympische Spelen komende zomer in Londen.

Tijdens de WK Atletiek in Daegu 2011 maakte de atleet zijn officieel debuut op een ‘valide‘ atletiekkampioenschap, zowel op de 400 als de 4×400 meter. Hij bereikte daarbij de halve finale 400 meter en startte succesvol in de series 4×400 meter; in de estafette-finale behaalde het Zuidafrikaanse team zilveren medaille. Pistorius is ook veelvoudig Paralympisch kampioen: in Athene 2004 won hij goud op de 200 meter en brons op de 100 meter, in Beijing 2008 pakte hij goud op de 100, 200 en 400 meter.

Oscar Pistorius tijdens halve finale 400 meter WK Atletiek Daegu. Foto: Erik van Leeuwen.

FBK-Games wil spektakel bieden
Jan Arie Bijl, algemeen directeur FBK-Games is verheugd met de komst van Pistorius naar Hengelo: “Oscar Pistorius is een veelbesproken topatleet waar iedereen bewondering voor heeft. Ga er maar aan staan, van kinds af aan leven met een handicap en van een droom werkelijkheid maken. Wat Pistorius bereikt heeft grenst aan het ongelofelijke. Wilskracht en doorzettingsvermogen om zulke toptijden te lopen. En na jarenlange procedures ook nog het gelijk aan je zijde krijgen dat je op internationale kampioenschappen mag deelnemen. Vorig jaar in Daegu was hij een van de smaakmakers. Wij willen op zondag 27 mei 2012 spektakel bieden voor atletiek- en sportfans. Met Pistorius halen we een wereldtopper in huis.”

Bondscoach noemt Pistorius ‘sieraad voor de sport’
Guido Bonsen, Atletiekunie-bondscoach van het Dutch Parathletics Team reageert razendenthousiast: “Pistorius is als mens en atleet een sieraad voor de sport, niet alleen paralympisch. Een voorbeeld, geweldig om hem in Nederland te zien lopen.”

2011 FBK-Games 100 meter mannen heat 1 & 2

Vorig artikelPillen voorschrijven geeft status
Volgend artikelConcrete afspraken aanpak taalachterstand jonge kinderen
De introductie van de atletiek in Nederland wordt toegeschreven aan de uit Haarlem afkomstige Pim Mulier. Mulier kreeg twee eeuwen geleden, aan het eind van de jaren zeventig de smaak van het hardlopen te pakken tijdens zijn verblijf op een kostschool in Engeland. Mede door zijn toedoen werd in 1886 achter het Rijksmuseum in Amsterdam de, voorzover bekend, eerste officiële atletiekwedstrijd gehouden, waaraan Nederlanders, Engelsen en Belgen deelnamen. Het was ook Mulier, die er voor zorgde dat op 17 november 1891, toen het voetballen in Nederland werd georganiseerd, de atletiek daarbij betrokken werd. Op die datum ontstond de Nederlandse Voetbal- en Athletiekbond. Het bleek geen geslaagde combinatie, want de voetballerij ontwikkelde zich veel sneller dan de atletiek. In 1895 besloten de voetbalvertegenwoordigers dan ook de atleten af te stoten, die zich vervolgens een jaar later organiseerden in de 'Nederlandse Athletiek Bond' Deze bond was de voorloper van de Nederlandse Atletiek Unie, die in 1901 het levenslicht zag. Over de precieze oprichtingsdatum is enige onduidelijkheid. De statuten van de Atletiekunie vermelden 28 mei 1901 vermeld, maar volgens de samenstellers van het jubileumboek, dat ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Atletiekunie werd uitgegeven, is 28 april 1901, een maand eerder dus, de juiste datum.