Bismilla Arabia: Onze culinaire reis gaat verder

0
739

‘Een dol culinair avontuur in de Arabische wereld’, schrijft de Volkskrant. En zo is het! Bismilla Arabia overdóndert. Vanaf de allereerste bladzijde sleuren Merijn Tol en Nadia Zerouali je mee in hun magische wereld van geuren, smaken en sferen. Zet je schrap voor een reis vol zinderende ervaringen en fantastische recepten!

Merijn Tol en Nadia Zerouali zetten in Bismilla Arabia hun boeiende speurtocht naar de essentie van de Arabische kookkunst voort. Ze laten zien hoe de kruisbestuiving tussen mediterrane culturen heeft geleid tot de heerlijkste gerechten. De levendige schrijfstijl, fraaie vormgeving en originele recepten maken van Bismilla Arabia een boek waar niemand met interesse in de Arabische keuken omheen kan!
Onze culinaire ontdekkingsreizigers nemen je mee naar de keukens van Catalaanse oma’s, Libische dames, Algerijnse heren, gaan op Palestijnse picknick en bezoeken geurende markten in Zuid-Turkije en Israël.

Onderweg bespeuren ze de Arabische wortels van de verschillende keukens van het Middellandse Zeegebied. De bewoners zelf zijn zich vaak niet bewust van het gezamenlijke erfgoed. Zo roept een Sardijnse bakker verbijsterd bij het zien van een Libanees flatbread: ‘Mama mia, hebben ze daar ook Sardijns brood?’

De dames schrikken niet terug voor ongebruikelijke bestemmingen. Ze reizen naar het gesloten Libië, de onrustige Westbank en het uit een nachtmerrie ontwakende Algerije. Overal blijkt dat samen koken hét recept voor verbroedering is. Contacten worden gelegd en deuren openen zich. Hun Algerijnse vriend Nani loodst de schrijfsters door het uitdelen van merquezbroodjes zelfs vlotjes door de beruchte roadblocks.

En het verhaal gaat door. Afgelopen mei lieten Merijn en Nadia de bezoekers van het befaamde restaurant Tawlet Souk el Tayeb in Beiroet kennismaken met de gerechten uit Bismilla Arabia, zoals verslavende gepofte aubergines met handgeplukte kappertjes en labne, spannende Yufka-rolletjes met hete peperolie, romig saffraanijs, geurige kruidige fregola, verse moestuinsalade met vijgen en hazelnoten, ontspannende Sahara-thee en dadeltaart. De kritische Libanese foodies vielen als een blok voor de gerechten van de literaire koks. De bijnaam van het schrijvende koksduo, Eat & Meet Arabia, blijkt ze wederom op het lijf geschreven!

Boekgegevens
– Titel: Bismilla Arabia, Onze culinaire reis gaat verder
– Auteurs:Nadia Zerouali & Merijn Tol
– ISBN: 978 90 215 4639 1
– Verschijningsdatum: 06 september 2010
– Prijs: €29,95