Birsen, documentaire over Turkse vrouw met autisme

Birsen Başar is een jonge Turkse vrouw uit Breda. Na jarenlange gesprekken met verschillende hulpverleners, krijgt ze op haar 21ste de diagnose autisme. Voor haar een opluchting, eindelijk een naam voor waarom zij anders is.

Trailer ‘Birsen’. De documentaire gaat in première op 2 april 2013.

Sindsdien probeert Birsen autisme, en dan met name autisme in een andere cultuur, onder de aandacht te brengen. Ze vertelt niet alleen aan iedereen in haar directe omgeving dat ze autisme heeft maar geeft presentaties, treedt op in praatprogramma’s en heeft het boek geschreven ‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’, dat in mei 2010 in Turkije uitgekomen is en in september 2010 in Nederland.

De film
“Autisme is een pervasieve aandoening, dat wil zeggen dat het op veel terreinen invloed heeft. Mijn autisme heeft op alles wat ik doe invloed. Om enkele voorbeelden te noemen: eerlijkheid die me in de problemen brengt, niet kunnen omgaan met veranderingen, verwachtingen hebben die nooit uitkomen, de gevoelens van mensen niet begrijpen en niet juist reageren, moeite met aanrakingen, niet zelfstandig kunnen wonen, last hebben van geuren en geluiden, onhandigheid, eenzaamheid, onbegrip van familie en omgeving.” Birsen leest dit citaat voor uit haar boek, kijkt op en zegt: ‘Dat is een hele waslijst, dat ik niet kan’.

De documentaire ‘Birsen’ gaat in première op 2 april 2013.

De filmmakers Pauline van Tuyll en Karen Kuiper nemen ons mee in Birsens huidige leven; thuis, op haar werk, met vrienden en bij het geven van presentaties. Birsen heeft veel bereikt, maar door haar autisme heeft ze het zwaar. Onder andere worstelt ze met de Turkse gemeenschap en ervaart veel onbegrip binnen haar familie.

Voor haar ouders was de jeugd van Birsen zwaar, ze kregen weinig steun van hun omgeving. Birsen blikt samen met haar moeder terug op haar jeugd, de moeder vertelt openhartig hoe moeilijk het soms was, voor haar en voor Birsen. Tijdens diverse presentaties legt Birsen haar ‘hulpverlenings-cv’ uit, aan een publiek van 1400 mensen tijdens het Nationaal Congres voor Autisme, aan een groep hulpverleners, aan mensen die ook autisme hebben tijdens de opening van het Autisme Informatie Centrum in Breda en aan een groep Turkse moeders. We zien een sterke vrouw die zich bloot durft te geven voor een groot publiek. Tegelijkertijd blijft zij het moeilijk vinden om sociale contacten te leggen en zich thuis te voelen zowel in de Nederlandse als de Turkse gemeenschap.

Wilt u de film ook vertonen?
Tijdens de Autismeweek, een bijeenkomst met hulpverleners, in een buurthuis of in uw huiskamer. Stuur dan een e-mail FAIRbeeld productie: info@fairbeeldproducties.nl

De documentaire is tot stand gekomen dankzij financiële steun van:
Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind
Steunfonds Pro Juventute
Mutsaerstichting

Plaats een reactie