Het nieuwste nummer van het tijdschrift Fit met Voeding illustreert dat biologische voeding prima samengaat met gebruik van voedingssupplementen. Het is een misverstand te denken dat het één het ander overbodig zou maken.
Kies je voor biologische producten, dan heb je dikwijls wat uit te leggen aan mensen die de voorkeur geven aan ‘gangbare’ voeding. Terwijl juist biologische voeding van oudsher de gangbare voeding was. Vooral in het licht van de evolutie is het vreemd dat deze voeding gaandeweg het etiket ‘biologisch’ heeft verworven. Wie niet de moeite neemt om planten en dieren op natuurlijke wijze te verzorgen en te beschermen tegen ziekteverwekkers, rest niets anders dan een twintigste-eeuws alternatief: kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en antibiotica.
Biologische ‘Pieperpad’
Fit met Voeding besteedt met regelmaat aandacht aan ontwikkelingen in de biologische sector. In het nieuwste nummer gebeurt dit door een verslag van een fietstocht over een nieuwe lus van het biologische ‘Pieperpad’ – niet te verwarren met wandelroute het ‘Pieterpad’. Deze fietsroute is een duizend kilometer lange ode aan de biologische aardappel. Dik verdiend, want de bio-aardappelteelt is een feest voor milieu en biodiversiteit, omdat er zo natuurlijk mogelijk wordt gewerkt.
Biologische aardappel
De biologische aardappel is rijk aan voedingsstoffen. Toch is het een misverstand te denken dat voeding van biologische oorsprong voedingssupplementen overbodig maakt. Ook een biologische aardappel voorziet niet in alle essentiële voedingsstoffen. Vitamine B12 bijvoorbeeld schittert door afwezigheid in de populaire knol, terwijl deze voedingsstof in het Nederlandse eetpatroon net zo’n zorgenkindje begint te worden als vitamine D. Vooral wanneer (overwegend) vegetarisch wordt gegeten, zoals vaak voorkomt bij fans van de biologische keuken.
Vitamine B12 zit van nature namelijk alleen in producten van dierlijke oorsprong zoals vis, vlees, eieren en zuivel. Een aanvulling in de vorm van een voedingssupplement is daarom vaak bittere noodzaak.
Meer informatie
– www.fitmetvoeding.nl