Biologisch belangrijk voor groei duurzame voeding

De consument kocht in 2012 voor 934 miljoen euro aan biologische voeding in de supermarkt, de speciaalzaak en buitenshuis. Dat is 117 miljoen euro meer dan in 2011, een groei van 14,3 procent.

Local leeks are in seasonFotocredits: Fruitnet.com (cc)

Bij biologische voeding dragen vrijwel alle productgroepen bij aan de groei. De snelste groeiers zijn vleeswaren (+38,5%), koffie en thee (+22,7%) en vis (+97,1%). Ook in de grootste productgroepen zet de groei door: AGF (+16,4%), kruidenierswaren (+14%) en zuivel (+11,2%). De supermarkt blijft het belangrijkste verkoopkanaal met ruim de helft van alle bestedingen.

Biologisch belangrijkste ‘duurzaam voedsel’
De totale consumentenbestedingen aan duurzaam voedsel stegen in 2012 van 1,77 naar 2,22 miljard euro, meldt de Monitor Duurzaam Voedsel van het Ministerie van Economische Zaken. Dit is een stijging van 25,2 procent, vooral veroorzaakt doordat gewoon vlees in een aantal supermarkten is vervangen door diervriendelijker vlees met slechts één ster Beter Leven. Het marktaandeel van duurzaam voedsel steeg in 2012 van 4,5 naar 5,5 procent. Biologische voeding was goed voor bijna de helft van de totale omzet (42,1%). Onder duurzame voeding wordt voeding verstaan die zich op één of meerdere duurzaamheidsaspecten onderscheidt van wat de wet eist, zoals dierenwelzijn, fair trade of milieuvriendelijkheid.

Totale omzet biologisch boven miljard euro
Bij het samenstellen van de Monitor Duurzaam Voedsel is gekeken naar de belangrijkste verkoopkanalen waarvan gegevens beschikbaar waren (supermarkten uitgezonderd de discounters, out of home en speciaalzaken). Deze zijn gezamenlijk goed voor naar schatting 85 tot 90% van de omzet aan biologische voeding. De resterende omzet wordt gerealiseerd bij de discounters en overige verkoopkanalen, waaronder webwinkels, boerenmarkten en boerderijwinkels. Ketenorganisatie Bionext inventariseert hoeveel omzet in die overige kanalen is gerealiseerd. Die cijfers zullen in het najaar bekend worden gemaakt. De verwachting is dat de totale omzet aan biologische voeding in 2012 boven de miljard euro uit zal komen.

Meer informatie
Bio-Monitor 2012 uit de Monitor Duurzaam Voedsel van het Ministerie van Economische Zaken.

Plaats een reactie